Плод, широко консумиран в Азия, може да се окаже много важен в борбата с рака на панкреаса според ново изследване, което е още в лабораторен етап.
Става дума за горчивия пъпеш или наричан още момордика. Това е тропическо растение подобно на лоза, което расте в Азия, Африка и Карибите, раждайки ядливи, но много горчиви плодове. Съществуват различни сортове горчив пъпеш с различна форма и горчивина.
Произхожда от Индия, но е внесен и се отглежда в Китай още от 14 век.
Използва се като подправка в много ястия с месо, в супи и в билкови чайове, както и като допълнителна съставка в бира, произвеждана в Китай и на остров Окинава. В Индия се приготвя с картофи и кисело мляко, както и пържен с фъстъци и кокосово мляко. Приготвя се и с къри, чили или кориандър. В други азиатски страни се използва като гарнитура на сушено месо или в супа със скариди. Много от жителите на Окинава смятат, че дължат високата продължителност на живот именно на консумацията на това растение, от което те приготвят и различни освежаващи напитки.
Горчивият пъпеш се използва в различни народни рецепти, като съставките му се извличат със студено накисване в олио или мед.
Антираковият ефект се дължи на съдържащата се алфа-елеостеаринова киселина ( α-Eleostearic acid ), която има унищожителен ефект към много видове ракове клетки, включително и при левкемия. Консумирането на етерично олио от горчив пъпеш води и до прекратяване развитието на рака на дебелото черво. От векове негови екстракти се използват за лечение на малария, както и различни паразитози. Притежава и доста изявен антивирусен ефект при инфекция с херпесен вирус тип I. Ефектите върху сърцето го определят като кардиопротектор.
Още през 1962 г. е изолирано вещество, което има хипогликемичен ефект, намалявайки нивото на кръвната захар и с потенциал да се използва за лечение на диабет. Екстрактът се използва като хранителна добавка при диабетици и понижава чувствително нивото на кръвната захар, както и понижава апетита и е идеална добавка при лечението на наднормено тегло.
Панкреасът е важен вътрешен орган, които има двойна роля, като част от храносмилателната система и като част от ендокринната система. Ендокринната му функция е свързана с производството на ключови хормони като инсулин, глюкагон и соматостатин. Като част от храносмилателната система той е свързан с дванадесетопръстника, където излива панкреатичен сок, съдържащ важни смилателни ензими, които разграждат хранителните вещества на молекули способни да се усвоят в тънките черва.
Този орган често се засяга от все по-зачестяващ рак, които има злокачествено и много бързо протичане. В 95% от случаите се касае за аденокарцином, т.е. рак произхождащ от жлезистата тъкан на панкреаса. Симптомите като правило се появяват много късно и зависят от мястото на рака, размера и вида на раковите клетки и често са много нетипични – коремна болка, както и болка в долната част на гърба.
Ракът на панкреаса е на челни места като причина за смъртта на заболели от ракови заболявания и има много лоша прогноза, тъй като преживяемостта след първата година от поставянето на диагнозата е 25%, а след 5 години, едва 6%.
Бързото развитие води до много кратки срокове между 6-10 месеца от поставянето на диагнозата до леталния край. При повечето болни заболяването се открива в много напреднал стадии, когато им остават броени дни или седмици, а при други той протича по-бавно и дори без хирургична намеса може да се развива няколко години. Рисковите фактори сочат наследствеността като причина в 5-10% от случаите, възраст над 60 години, липса на пресни плодове и зеленчуци в диетата, консумацията на много консервирани и обработени меса, консумация на подсладени напитки, особено съдържащите фруктоза, диабет, хроничен панкреатит, както и пациенти с отстранен жлъчен мехур.
Изследователи от Университета в Колорадо ( Colorado Cancer Center ) са установили, че сока на горчивия пъпеш атакува директно клетките на панкреатичния рак, като успява да блокира усвояването на глюкозата от тях. Това е важно откритие, защото за да се развиват раковите клетки имат нужда от енергия, набавяна от глюкозата в кръвта, а блокирането на приема й води до смърт на раковите клетки.
Много учени работят в тази посока – разработването на препарати, които да блокират енергийния обмен на раковите клетки – откритие, което може да доведе до успешно лечение на рака. Удивително е, че в природата има и естествени продукти, които имат силен антираков ефект.
Изнесените данни показват, че консумирането на сок от горчив пъпеш понижава с 60% риска от развитието на рак на панкреаса. През 2010 г. други изследователи от Университета в Сейнт Луис откриха, че екстракт от горчив пъпеш успява да спре разрастването на клетките на рака на гърдата.
Плод, широко консумиран в Азия, може да се окаже много важен в борбата с рака на панкреаса според ново изследване, което е още в лабораторен етап.
Става дума за горчивия пъпеш или наричан още момордика. Това е тропическо растение подобно на лоза, което расте в Азия, Африка и Карибите, раждайки ядливи, но много горчиви плодове. Съществуват различни сортове горчив пъпеш с различна форма и горчивина.
Произхожда от Индия, но е внесен и се отглежда в Китай още от 14 век.
Използва се като подправка в много ястия с месо, в супи и в билкови чайове, както и като допълнителна съставка в бира, произвеждана в Китай и на остров Окинава. В Индия се приготвя с картофи и кисело мляко, както и пържен с фъстъци и кокосово мляко. Приготвя се и с къри, чили или кориандър. В други азиатски страни се използва като гарнитура на сушено месо или в супа със скариди. Много от жителите на Окинава смятат, че дължат високата продължителност на живот именно на консумацията на това растение, от което те приготвят и различни освежаващи напитки.
Горчивият пъпеш се използва в различни народни рецепти, като съставките му се извличат със студено накисване в олио или мед.
Антираковият ефект се дължи на съдържащата се алфа-елеостеаринова киселина ( α-Eleostearic acid ), която има унищожителен ефект към много видове ракове клетки, включително и при левкемия. Консумирането на етерично олио от горчив пъпеш води и до прекратяване развитието на рака на дебелото черво. От векове негови екстракти се използват за лечение на малария, както и различни паразитози. Притежава и доста изявен антивирусен ефект при инфекция с херпесен вирус тип I. Ефектите върху сърцето го определят като кардиопротектор.
Още през 1962 г. е изолирано вещество, което има хипогликемичен ефект, намалявайки нивото на кръвната захар и с потенциал да се използва за лечение на диабет. Екстрактът се използва като хранителна добавка при диабетици и понижава чувствително нивото на кръвната захар, както и понижава апетита и е идеална добавка при лечението на наднормено тегло.
Панкреасът е важен вътрешен орган, които има двойна роля, като част от храносмилателната система и като част от ендокринната система. Ендокринната му функция е свързана с производството на ключови хормони като инсулин, глюкагон и соматостатин. Като част от храносмилателната система той е свързан с дванадесетопръстника, където излива панкреатичен сок, съдържащ важни смилателни ензими, които разграждат хранителните вещества на молекули способни да се усвоят в тънките черва.
Този орган често се засяга от все по-зачестяващ рак, които има злокачествено и много бързо протичане. В 95% от случаите се касае за аденокарцином, т.е. рак произхождащ от жлезистата тъкан на панкреаса. Симптомите като правило се появяват много късно и зависят от мястото на рака, размера и вида на раковите клетки и често са много нетипични – коремна болка, както и болка в долната част на гърба.
Ракът на панкреаса е на челни места като причина за смъртта на заболели от ракови заболявания и има много лоша прогноза, тъй като преживяемостта след първата година от поставянето на диагнозата е 25%, а след 5 години, едва 6%.
Бързото развитие води до много кратки срокове между 6-10 месеца от поставянето на диагнозата до леталния край. При повечето болни заболяването се открива в много напреднал стадии, когато им остават броени дни или седмици, а при други той протича по-бавно и дори без хирургична намеса може да се развива няколко години. Рисковите фактори сочат наследствеността като причина в 5-10% от случаите, възраст над 60 години, липса на пресни плодове и зеленчуци в диетата, консумацията на много консервирани и обработени меса, консумация на подсладени напитки, особено съдържащите фруктоза, диабет, хроничен панкреатит, както и пациенти с отстранен жлъчен мехур.
Изследователи от Университета в Колорадо ( Colorado Cancer Center ) са установили, че сока на горчивия пъпеш атакува директно клетките на панкреатичния рак, като успява да блокира усвояването на глюкозата от тях. Това е важно откритие, защото за да се развиват раковите клетки имат нужда от енергия, набавяна от глюкозата в кръвта, а блокирането на приема й води до смърт на раковите клетки.
Много учени работят в тази посока – разработването на препарати, които да блокират енергийния обмен на раковите клетки – откритие, което може да доведе до успешно лечение на рака. Удивително е, че в природата има и естествени продукти, които имат силен антираков ефект.
Изнесените данни показват, че консумирането на сок от горчив пъпеш понижава с 60% риска от развитието на рак на панкреаса. През 2010 г. други изследователи от Университета в Сейнт Луис откриха, че екстракт от горчив пъпеш успява да спре разрастването на клетките на рака на гърдата.