От много дълго време се използва босилекът у нас като подправка в кулинарията. Той притежава много високо оценен аромат подходящ за разнообразни ястия. Едно от интересните й и широко разпространени приложения е като песто. То представлява смес от кедрови ядки, пармезан и босилек има и вариант от босилек, зехтин и сирене, който е ароматен сос от италианската кухня.
Родината на босилека е тропическите места на Азия. Растението съдържа антиоксидантии други полезни хранителни вещества. Той е невероятно полезен за здравето. Притежава много полезни за здравето качества – антимикробни, антибактериалзи, антистареещи и други. Помага за диабет тип 2 защото контролира нивата на кръвната захар. Полезен е и при рак, понеже в билката се съдържат феноли, които са полезни в такива случаи. Фенолите са вещества съдържащи се главно в плодовете и зеленчуците. Флавоноидитесъдържащи се в босилека са ориентин, вицетин, евгенол, антоцианин, вицетин. Те имат силни антиоксидантни свойства и с това са полезни при заболявания като рак. Мнението на много от учените е, че босилекът е полезен за предотвратяване на рака.
Може ли той да Ви помогне против стареенето, запазва ли младостта?
Той е бил прилагам в продължение на векове от източната медицина.
Едно изследване в колежа Пуна в град Махарашра, Индия, доказа, че ароматната билка босилек предпазва организма от стареене. С други думи притежава ефект да го забави. Точно неговите антиоксидантни качества го правят ефективен в забавянето на процеса на стареене като се бори със свободните радикали. Антибактериалните му качества са в състояние също да спрат и някои щамове на бактерии – Ентерококус, Стафилококус и Псевдомонас. Те са устойчиви на третиране с антибиотични лекарства и с това са сериозен риск за здравето.
От много дълго време се използва босилекът у нас като подправка в кулинарията. Той притежава много високо оценен аромат подходящ за разнообразни ястия. Едно от интересните й и широко разпространени приложения е като песто. То представлява смес от кедрови ядки, пармезан и босилек има и вариант от босилек, зехтин и сирене, който е ароматен сос от италианската кухня.
Родината на босилека е тропическите места на Азия. Растението съдържа антиоксидантии други полезни хранителни вещества. Той е невероятно полезен за здравето. Притежава много полезни за здравето качества – антимикробни, антибактериалзи, антистареещи и други. Помага за диабет тип 2 защото контролира нивата на кръвната захар. Полезен е и при рак, понеже в билката се съдържат феноли, които са полезни в такива случаи. Фенолите са вещества съдържащи се главно в плодовете и зеленчуците. Флавоноидитесъдържащи се в босилека са ориентин, вицетин, евгенол, антоцианин, вицетин. Те имат силни антиоксидантни свойства и с това са полезни при заболявания като рак. Мнението на много от учените е, че босилекът е полезен за предотвратяване на рака.
Може ли той да Ви помогне против стареенето, запазва ли младостта?
Той е бил прилагам в продължение на векове от източната медицина.
Едно изследване в колежа Пуна в град Махарашра, Индия, доказа, че ароматната билка босилек предпазва организма от стареене. С други думи притежава ефект да го забави. Точно неговите антиоксидантни качества го правят ефективен в забавянето на процеса на стареене като се бори със свободните радикали. Антибактериалните му качества са в състояние също да спрат и някои щамове на бактерии – Ентерококус, Стафилококус и Псевдомонас. Те са устойчиви на третиране с антибиотични лекарства и с това са сериозен риск за здравето.