НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
7 гр мая на прах (едно пакетче )
1 чаена лъжица мед
200 мл топло прясно мляко
5 супени лъжици кисело мляко
щипка сода бикарбонат
1 чаена лъжица сол
50-60 мл олио
1 яйце
3 чаени чаши (472 гр.) брашно
около 2-3 супени лъжици брашно за размесване и разточване на тестото,1 яйце за намазване,за наръсване мак и сусам.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята и медът се разтварят в половината от топлото прясно мляко. Добавя се 1 с.л. от брашното, сместа с разбърква и се оставя на топло за около 10 минути., за да може да се активира маята.Солта се смесва с брашното и се прави кладенче. В него се добавят шупналата мая и останалите продукти. Замесва се еластично тесто, което се покрива с домакинска кърпа и се оставя за около 1 час на топло да втаса. От тестото се отделя едно парче с големина на яйце. Останалото се разделя на 4 равни части (идват около 170 гр всяка част ), които се оформят на топки.Когато не работите с тестото, го дръжте покрито с домакинска кърпа, за да не хваща коричка, изваждайте парчетата едно по едно. Вземете една от четирите топки тесто и я разточете на тънък кръгъл лист с диаметър около 30 на 30 см. Прехвърлете го върху хартия за печене, съобразена с големината на разточеният лист и големината на тавата, която ще ползвате. Намажете повърхността на разточената кора с олио. След това разточете второто парче от тестото и го поставете върху първото. Намажете и него с втората трета от мазнината. Повторете процедурата с останалото тесто, като най-горният пласт не се маже с мазнина.За да ви е по лесно симетричното разрязване на тестото, може да си помогнете с една чаша. Сложете я в центъра на разточеното и подредено на четири пласта тесто. След това с помощта на остър нож, разрежете тестото на 4 равни части. Направете разрез в посока на горе, започвайки от основата чашата, и разрязвайки тестото до края на външният му периметър. Направете друг такъв разрез от долната срещуположна страна на чашата и съответно разрези в ляво и дясно. Ще се получат 8 парчета подобни на триъгълник(както може да видите от снимките "стъпка по стъпка"). Вече може да махнете чашата от центъра на тестото. След това трябва да направите разрез (подобен на цепнатина) във средата на всяко от триъгълните парчета. Започва се на 1 см. от външният периметър на тестото, и се реже в посока на центъра на тестото, без разреза да го достига. Отпечатъка от чашата, ще ви служи за ориентир къде трябва да спрете с разрязването. За да не се разместват отделните слоеве на тестото, придържайте краищата на всяко от парчетата.Когато приключите с всички разрези, започвате усукването, оформянето на питката. Повдигнете с пръсти едно от разцепените триъгълни парчета, без да го дърпате излишно. Промушете външната му страна през процепа, като го загъвате от долната страна на разточеното тесто. Получава се красиво усукване. Оправете краищата на тестото, така като са били първоначално, преди усукването . След това ги подвийте под усуканото парче, така че да се получи объл завършек.Повторете процедурата с останалите 7 парчета. Така оформена, питката може да бъде прехвърлена в тавата, в която ще се пече . Лесно ще направите прехвърлянето с хартията за печене.От последното останало парче тесто може да оформите за украса на центъра на питката цветя.Разточвате на тънка кора , с чаша изрязвате кръгчета,правите четири разреза слагате по средата малко топченце и завивате всяко парченце да застъпва другото. Цветето е готово.След това тавата се покрива с кърпа и се остава за 30 минути на топло да втаса.Втасалата питка се маже с разбит жълтък.Поръсвате със сусам от външната страна,а по средата с мак.Пече се в предварително затоплена фурна на 175-180°С за около 35 минути или докато повърхността и придобие красив златист загар. Когато извадите питката от фурната я намажете с краве масло .
ПИТКАТА Е МНОГО ВКУСНА.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
7 гр мая на прах (едно пакетче )
1 чаена лъжица мед
200 мл топло прясно мляко
5 супени лъжици кисело мляко
щипка сода бикарбонат
1 чаена лъжица сол
50-60 мл олио
1 яйце
3 чаени чаши (472 гр.) брашно
около 2-3 супени лъжици брашно за размесване и разточване на тестото,1 яйце за намазване,за наръсване мак и сусам.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята и медът се разтварят в половината от топлото прясно мляко. Добавя се 1 с.л. от брашното, сместа с разбърква и се оставя на топло за около 10 минути., за да може да се активира маята.Солта се смесва с брашното и се прави кладенче. В него се добавят шупналата мая и останалите продукти. Замесва се еластично тесто, което се покрива с домакинска кърпа и се оставя за около 1 час на топло да втаса. От тестото се отделя едно парче с големина на яйце. Останалото се разделя на 4 равни части (идват около 170 гр всяка част ), които се оформят на топки.Когато не работите с тестото, го дръжте покрито с домакинска кърпа, за да не хваща коричка, изваждайте парчетата едно по едно. Вземете една от четирите топки тесто и я разточете на тънък кръгъл лист с диаметър около 30 на 30 см. Прехвърлете го върху хартия за печене, съобразена с големината на разточеният лист и големината на тавата, която ще ползвате. Намажете повърхността на разточената кора с олио. След това разточете второто парче от тестото и го поставете върху първото. Намажете и него с втората трета от мазнината. Повторете процедурата с останалото тесто, като най-горният пласт не се маже с мазнина.За да ви е по лесно симетричното разрязване на тестото, може да си помогнете с една чаша. Сложете я в центъра на разточеното и подредено на четири пласта тесто. След това с помощта на остър нож, разрежете тестото на 4 равни части. Направете разрез в посока на горе, започвайки от основата чашата, и разрязвайки тестото до края на външният му периметър. Направете друг такъв разрез от долната срещуположна страна на чашата и съответно разрези в ляво и дясно. Ще се получат 8 парчета подобни на триъгълник(както може да видите от снимките "стъпка по стъпка"). Вече може да махнете чашата от центъра на тестото. След това трябва да направите разрез (подобен на цепнатина) във средата на всяко от триъгълните парчета. Започва се на 1 см. от външният периметър на тестото, и се реже в посока на центъра на тестото, без разреза да го достига. Отпечатъка от чашата, ще ви служи за ориентир къде трябва да спрете с разрязването. За да не се разместват отделните слоеве на тестото, придържайте краищата на всяко от парчетата.Когато приключите с всички разрези, започвате усукването, оформянето на питката. Повдигнете с пръсти едно от разцепените триъгълни парчета, без да го дърпате излишно. Промушете външната му страна през процепа, като го загъвате от долната страна на разточеното тесто. Получава се красиво усукване. Оправете краищата на тестото, така като са били първоначално, преди усукването . След това ги подвийте под усуканото парче, така че да се получи объл завършек.Повторете процедурата с останалите 7 парчета. Така оформена, питката може да бъде прехвърлена в тавата, в която ще се пече . Лесно ще направите прехвърлянето с хартията за печене.От последното останало парче тесто може да оформите за украса на центъра на питката цветя.Разточвате на тънка кора , с чаша изрязвате кръгчета,правите четири разреза слагате по средата малко топченце и завивате всяко парченце да застъпва другото. Цветето е готово.След това тавата се покрива с кърпа и се остава за 30 минути на топло да втаса.Втасалата питка се маже с разбит жълтък.Поръсвате със сусам от външната страна,а по средата с мак.Пече се в предварително затоплена фурна на 175-180°С за около 35 минути или докато повърхността и придобие красив златист загар. Когато извадите питката от фурната я намажете с краве масло .
ПИТКАТА Е МНОГО ВКУСНА.