ПРЕДЛАГАМ ДА ПРОБВАТЕ ЕДИН СТРАХОТНО ЛЕСЕН КОЗУНАК,КОЙТО НЕ СЕ МЕСИ,СТАВА ЦЕЛИЯТ НА ШУПЛИ И С НЕВЕРОЯТЕН ВКУС И АРОМАТ.ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО СЕ ИЗИСКВА Е ДА СПАЗИТЕ ТОЧНО РЕЦЕПТАТА.НАБЛИЖАВА ВЕЛИКДЕН И ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО ВИ ДОПАДНЕ И ПРИСЪСТВА НА ПРАЗНИЧНАТА ВИ ТРАПЕЗА.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
6 яйца
300 гр. захар
250 гр. разтопена мас
260 мл. топло прясно мляко
50 мл. ром (може да ползвате есенциа с аромат на ром)
1 кубче жива мая (41 гр.)
кора от един лимон (може да ползвате есенция с аромат на лимон )
1 кг. брашно
За плънката:
100 гр филирани бадеми (може едро нарязани орехи вместо бадеми)
2супени лужици захар
2 супени лъици какао на прах
малко прясно мляко (1-2 супени лъжици )
шепа стафиди
За намазване:
1 жълтък,захар кристална за ръсене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтворете маята в 100 мл. топла вода със 1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно - да шупне. Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете яйцата, маста, настъргания лимон, алкохола и маята. Изсипете брашното и разбъркайте всичко добре с лъжица или с бъркалките за тесто на миксера. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно нито грам. Защото, ще опечете не козунак, а просто един сладък хляб. Оставете тестото поне за час-два на топло да втаса, трябва да удвои обема си.
Пригответе си в купичка бадемите( орехите), какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 супени лъжици прясно мляко, за да се получи гъста кашичка.
С мазни ръце късайте топки от тестото и оформете правоъгълници, намажете с плънка,(както може да видите от снимките "стъпка по стъпка") завийте на руло и увийте на фитили. После ги сплетете по два или три - зависи от съда , в който ще печете. Поставете готовия козунак в намаслена тавичка. Изчакайте да втаса и намажете с разбитото яйце. Отгоре декорирайте с бадеми( орехи) и задължително поръсете със захар. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, като първо отдолу на долен реотан около 15 минути, а после и на двата. От тази смес получих общо 3 козунака 2 правоъгълни и 1 доста голям в кексова форма.
РЕЦЕПТАТА Е ОТ НЕТА И ОТ КАКТО СЪМ Я ОТКРИЛА САМО ТЕЗИ КОЗУНАЦИ СИ ПРАВЯ ПО ПРАЗНИЦИТЕ .
СТАВАТ СТРАХОТНИ И СЪС ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН СТАВАТ ВСЕ ПО ХУБАВИ И АРОМАТНИ.КОЗУНАЦИТЕ СПОКОЙНО ИЗДЪРЖАТ БЕЗ ДА ПРОМЕНЯТ ВКУСА СИ ДО 8-10 ДНИ ПРИ СЪХРАНЕНИЕ НА СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА МЕЖДУ 22-24 ГРАДУСА.
ПРОБВАЙТЕ И СПОДЕЛЕТЕ.
ПРЕДЛАГАМ ДА ПРОБВАТЕ ЕДИН СТРАХОТНО ЛЕСЕН КОЗУНАК,КОЙТО НЕ СЕ МЕСИ,СТАВА ЦЕЛИЯТ НА ШУПЛИ И С НЕВЕРОЯТЕН ВКУС И АРОМАТ.ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО СЕ ИЗИСКВА Е ДА СПАЗИТЕ ТОЧНО РЕЦЕПТАТА.НАБЛИЖАВА ВЕЛИКДЕН И ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО ВИ ДОПАДНЕ И ПРИСЪСТВА НА ПРАЗНИЧНАТА ВИ ТРАПЕЗА.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
6 яйца
300 гр. захар
250 гр. разтопена мас
260 мл. топло прясно мляко
50 мл. ром (може да ползвате есенциа с аромат на ром)
1 кубче жива мая (41 гр.)
кора от един лимон (може да ползвате есенция с аромат на лимон )
1 кг. брашно
За плънката:
100 гр филирани бадеми (може едро нарязани орехи вместо бадеми)
2супени лужици захар
2 супени лъици какао на прах
малко прясно мляко (1-2 супени лъжици )
шепа стафиди
За намазване:
1 жълтък,захар кристална за ръсене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтворете маята в 100 мл. топла вода със 1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно - да шупне. Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете яйцата, маста, настъргания лимон, алкохола и маята. Изсипете брашното и разбъркайте всичко добре с лъжица или с бъркалките за тесто на миксера. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно нито грам. Защото, ще опечете не козунак, а просто един сладък хляб. Оставете тестото поне за час-два на топло да втаса, трябва да удвои обема си.
Пригответе си в купичка бадемите( орехите), какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 супени лъжици прясно мляко, за да се получи гъста кашичка.
С мазни ръце късайте топки от тестото и оформете правоъгълници, намажете с плънка,(както може да видите от снимките "стъпка по стъпка") завийте на руло и увийте на фитили. После ги сплетете по два или три - зависи от съда , в който ще печете. Поставете готовия козунак в намаслена тавичка. Изчакайте да втаса и намажете с разбитото яйце. Отгоре декорирайте с бадеми( орехи) и задължително поръсете със захар. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, като първо отдолу на долен реотан около 15 минути, а после и на двата. От тази смес получих общо 3 козунака 2 правоъгълни и 1 доста голям в кексова форма.
РЕЦЕПТАТА Е ОТ НЕТА И ОТ КАКТО СЪМ Я ОТКРИЛА САМО ТЕЗИ КОЗУНАЦИ СИ ПРАВЯ ПО ПРАЗНИЦИТЕ .
СТАВАТ СТРАХОТНИ И СЪС ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН СТАВАТ ВСЕ ПО ХУБАВИ И АРОМАТНИ.КОЗУНАЦИТЕ СПОКОЙНО ИЗДЪРЖАТ БЕЗ ДА ПРОМЕНЯТ ВКУСА СИ ДО 8-10 ДНИ ПРИ СЪХРАНЕНИЕ НА СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА МЕЖДУ 22-24 ГРАДУСА.
ПРОБВАЙТЕ И СПОДЕЛЕТЕ.