* 500 г ориз
* 250 г гъби
* 2 кубчета гъбен бульон
* 2-3 бр. моркови
* 2 глави лук
* 1 бр. зелена чушка
* черен пипер
* сол
* мазнина по избор
* 1 стрък магданоз
* 1 ч.л. червен пипер
Ориза се почиства и измива добре. Лука и чушката се нарязват на ситно, морковите се настъргват на ренде на едро и се задушават в малко мазнина с 1 ч.ч. вода до омекване (5 минути). Добавят се за задушаване и нарязаните на парченца гъби и се задушават около 5 минути. Добавя се ориза и се смесва с всички зеленчуци. Прибавят се и солта, черния пипер и червения пипер. Изсипваме сместа в тава. В 2 л гореща вода се разтварят бульоните. С получения бульон заливаме ориза с зеленчуците и поставяме в предварително загрята фурна да се пече на 200 С. Ястието е готово когато водата се изпари и ориза набъбне. На края поръсваме отгоре с нарязания магданоз.
За да не ви стане сух ориза изключете фурната веднага щом видите, че водата се е изпарила, но не напълно, така че ориза да се пече от горе. Защото като изключите една идея по-рано градусите, докато фурната изстива ориза ще напие още от водата.