125 гр. риба треска, кисната за 24 часа във вода(сменя се водата няколко пъти)
щипка смлян шафран
2 с.л. нарязан магданоз
1 скилидка чесън, счукан
1 яйце
2/3 чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
зехтин или олио за пърженето
2 с.л. меласа
Отцедете треската и сложете в тиган с малко вода, колкото да я покрие. Оставете да закъкри, без да завира бурно. Махнете от огъня. Отцедете и запазете бульона. Щом рибата се охлади, извадете костите и почистете кожата и нарежете на ситно рибата. Отмерете 1 чаша от заделената течност. Прибавете в нея шафрана и оставете да се разтвори 10-тина минути. Смесете магданоза, чесъна, още малко шафран и жълтъка на яйцето. Разбийте сместа в шафрановата вода, след това и брашното, смесено с бакпулвера. Накрая добавете към тестото наситнената риба. Тестото трябва да бъде с консистенцията на палачинково. Оставете да почива 15 минути - до 2 часа. Разбийте белтъка на яйцето до твърд сняг и го прибавете към тестото. Загрейте мазнината в дълбок тиган. С лъжица гребвайте от тестото и изпържете плоски кюфтенца от двете страни. Прибавете още олио, ако се наложи, така че дъното на тигана винаги да е покрито с мазнина. Отцедете кюфтенцата върху попивателна хартия. Поднесете ги топли или на стайна температура, заляти с меласа.
Отцедете треската и сложете в тиган с малко вода, колкото да я покрие. Оставете да закъкри, без да завира бурно. Махнете от огъня. Отцедете и запазете бульона. Щом рибата се охлади, извадете костите и почистете кожата и нарежете на ситно рибата. Отмерете 1 чаша от заделената течност. Прибавете в нея шафрана и оставете да се разтвори 10-тина минути. Смесете магданоза, чесъна, още малко шафран и жълтъка на яйцето. Разбийте сместа в шафрановата вода, след това и брашното, смесено с бакпулвера. Накрая добавете към тестото наситнената риба. Тестото трябва да бъде с консистенцията на палачинково. Оставете да почива 15 минути - до 2 часа. Разбийте белтъка на яйцето до твърд сняг и го прибавете към тестото. Загрейте мазнината в дълбок тиган. С лъжица гребвайте от тестото и изпържете плоски кюфтенца от двете страни. Прибавете още олио, ако се наложи, така че дъното на тигана винаги да е покрито с мазнина. Отцедете кюфтенцата върху попивателна хартия. Поднесете ги топли или на стайна температура, заляти с меласа.