-
Начин на приготвяне
- Измиваме и изчистваме шарана. Намазваме го отвън и отвътре с лимонов сок, посоляваме го и го оставяме да престои около час.
- През това време приготвяме плънката. В тенджера задушаваме нарязания лук в олио и малко вода. Прибаяме нарязаните гъби и моркови. След като се позадушат, добавяме ориза и го пържим, докато стане прозрачен. Подправяме със смлян черен пипер и доливаме топла вода.
- След като оризът леко омекне, сваляме тенджерата от котлона, прибавяме ореховите ядки и ситно нарязаният магданоз. Оставяме сместа да изстине.
- След това с плънката пълним шарана и го зашиваме с конец.
- Печем го в намазнена тава, ако ни остане от плънката я разстиламе около шарана. Поливаме го с 2-3 супени лъжици олио. Поръсваме с едро смлени орехови ядки. Върху тях нарждаме тънки резенчета лимон, доливаме малко вода и печем в предварително загрята умерена фурна (180-200 градуса), около 50 минути.
Начин на приготвяне
- Измиваме и изчистваме шарана. Намазваме го отвън и отвътре с лимонов сок, посоляваме го и го оставяме да престои около час.
- През това време приготвяме плънката. В тенджера задушаваме нарязания лук в олио и малко вода. Прибаяме нарязаните гъби и моркови. След като се позадушат, добавяме ориза и го пържим, докато стане прозрачен. Подправяме със смлян черен пипер и доливаме топла вода.
- След като оризът леко омекне, сваляме тенджерата от котлона, прибавяме ореховите ядки и ситно нарязаният магданоз. Оставяме сместа да изстине.
- След това с плънката пълним шарана и го зашиваме с конец.
- Печем го в намазнена тава, ако ни остане от плънката я разстиламе около шарана. Поливаме го с 2-3 супени лъжици олио. Поръсваме с едро смлени орехови ядки. Върху тях нарждаме тънки резенчета лимон, доливаме малко вода и печем в предварително загрята умерена фурна (180-200 градуса), около 50 минути.