-
Начин на приготвяне
- Почистваме октопода, измиваме го и първо махаме човката - тя се намира в средата на тялото, проверяваме дали главата и качулката са почистени, дали няма дребни камъчета и други замърсявания.
- Слагаме октопода в марината, приготвена от водата, лука, моркова, целината, черния пипер, дафиновите листа, чесъна, винения оцет, червеното вино и две коркови тапи. Корковите тапи се използват при приготвянето на октоподи от векове, тъй като в корка има ензим, който прави месото им по-крехко.
- Слагаме тенджерата на котлона и я оставаме да къкри. (Един средно голям октопод се сварява за 30-40 минути).
- Отцеждаме октопода и го нарязваме – отрязваме пипалата и нарязваме тялото.
- Слагаме парчетата в купа и мариноваме за скарата със счукан чесън и пресен риган, накълцан на ситно.
- Оставяме да престои поне половин час в хладилник. Междувременно нагряваме скарата добре.
- Трябва да е силно загрята, за да „запечата” месото. Когато го сложим на скарата, поливаме с малко зехтин.
- Докато октоподът е още на скарата, го обливаме със сока на половин лимон.
- Сервираме с печени зеленчуци по избор.
Начин на приготвяне
- Почистваме октопода, измиваме го и първо махаме човката - тя се намира в средата на тялото, проверяваме дали главата и качулката са почистени, дали няма дребни камъчета и други замърсявания.
- Слагаме октопода в марината, приготвена от водата, лука, моркова, целината, черния пипер, дафиновите листа, чесъна, винения оцет, червеното вино и две коркови тапи. Корковите тапи се използват при приготвянето на октоподи от векове, тъй като в корка има ензим, който прави месото им по-крехко.
- Слагаме тенджерата на котлона и я оставаме да къкри. (Един средно голям октопод се сварява за 30-40 минути).
- Отцеждаме октопода и го нарязваме – отрязваме пипалата и нарязваме тялото.
- Слагаме парчетата в купа и мариноваме за скарата със счукан чесън и пресен риган, накълцан на ситно.
- Оставяме да престои поне половин час в хладилник. Междувременно нагряваме скарата добре.
- Трябва да е силно загрята, за да „запечата” месото. Когато го сложим на скарата, поливаме с малко зехтин.
- Докато октоподът е още на скарата, го обливаме със сока на половин лимон.
- Сервираме с печени зеленчуци по избор.