Необходими продукти: 12 лимона 250 гр бели стафиди 2 глави кромид лук 750 мл ябълков оцет 750 гр захар 5 чаени лъжички горчица 3 супени лъжици сол 3 чаени лъжички настърган корен от джинджифил 1/2 кафейна лъжичка канела 4 зърна карамфил Лимоните се измиват със сапун и четка.Кората се обелва и се нарязва на тънки ивички. Изцежда се сокът и в него се накисват корите за 12 часа, като се прибавя 1 кафейна лъжичка сол. На другия ден се отцежда. Стафидите се накисват в топла вода да набъбнат,след което също се отцеждат. Лукът се обелва и нарязва на ситно.Приготвя се марината от оцета, горчицата, захарта, джинджифила, канелата, карамфила и останалата сол. Кипва се и се прибавят лимоновите кори,лукът и стафидите. Вари се на слаб огън до сгъстяване-около 1 час, като се бърка от време на време. Готовата подправка се насипва гореща в чисти и сухи бурканчета, които се затварят плътно с капачки и се обръщат с дъното на горе. Използва се за ястия с птици, свински ребърца, ориз.
|