Необходими продукти: 1 кг ябълки 100 гр стафиди 50 гр пресен корен от джинджифил 100 мл ябълков оцет 1 лимон 50 гр захар 1 кафейна лъжичка лют пипер 1 пръчка канела смлян черен пипер сол Лимоните се измиват със сапун и четка и кората се настъргва. Разрязват се на две и се изцежда сокът им. Коренът джинджифил се обелва и се нарязва на тънки ивици. В подходяща кутия /стъклена, емайлирана или порцеланова/ се смесват сокът и кората на лимоните и джинджифилът. Оставят се на страна, докато се измият и обелят ябълките, които се разрязват на четвъртинки, почистват се от семките и се нарязват на тънки резени. Оцетът се кипва със захарта и се слагат стафидите, подправките и лимонено-джинджифиловата смес. Изчаква се да заври и се прибавят ябълките. Вари се 20 мин на силен огън, докато течността се изпари и сиропът се сгъсти. Подправката се насипва в буркани и се съхранява 2-3 седмици в хладилник. Може да се запази по-дълго, като се насипе гореща в бурканчета, които се затварят плътно с капачки и се обръщат с дъното на горе, за да се херметизират от топлината.
|