НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
2 ч. чаши боб
1 глава лук
2-3 моркова
2 чушки
3 с. л. Зехтин
нарязан на ситно бекон /сланинка/
няколко стръка мащерка
няколко стръка джоджен
девисил
1/2 с. л. чубрица
1 с. л. червен пипер
връзка пресен магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Боба се почиства, измива и накисва в студена вода предишната вечер. През нощта набъбва и удвоява обема си. На сутринта се преварява и първата вода се изхвърля. Боба се измива и се слага в гърнето. Към боба се добавят ситно нарязаната глава лук, накълцаните чушки, моркови. Прибавя се зехтинът и няколко стръка мащерка, както и нарязания на ситно бекон /сланинка/. Всичко това се залива с вода, така че да останат два пръста под капака на гърнето и се слага на огъня. Вари се между 2 и 4 часа. Времето за увиране зависи от сорта на боба, но и най-вече от неговата възраст. След като бобените зърна са сварени се добавя сол. Прибавят се червения пипер и чубрицата към боба. Добавят се листенцата от няколко стръка джоджен. След като поври още 5-10 минути е напълно готов. Поръсете с пресен магданоз и добър апетит!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
2 ч. чаши боб
1 глава лук
2-3 моркова
2 чушки
3 с. л. Зехтин
нарязан на ситно бекон /сланинка/
няколко стръка мащерка
няколко стръка джоджен
девисил
1/2 с. л. чубрица
1 с. л. червен пипер
връзка пресен магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Боба се почиства, измива и накисва в студена вода предишната вечер. През нощта набъбва и удвоява обема си. На сутринта се преварява и първата вода се изхвърля. Боба се измива и се слага в гърнето. Към боба се добавят ситно нарязаната глава лук, накълцаните чушки, моркови. Прибавя се зехтинът и няколко стръка мащерка, както и нарязания на ситно бекон /сланинка/. Всичко това се залива с вода, така че да останат два пръста под капака на гърнето и се слага на огъня. Вари се между 2 и 4 часа. Времето за увиране зависи от сорта на боба, но и най-вече от неговата възраст. След като бобените зърна са сварени се добавя сол. Прибавят се червения пипер и чубрицата към боба. Добавят се листенцата от няколко стръка джоджен. След като поври още 5-10 минути е напълно готов. Поръсете с пресен магданоз и добър апетит!