Това ядене няма много общо с традиционната българска мусака освен, че се прави с кайма. Но това няма никакво значение. Вкусно е и разкрива една нотка от Ориента.
За мусаката казват, че е с арабски произход. Названието означавало „изстуден”. Може би. Арабският език не ми е силната страна. Яд ме е само на гърците, че си я присвоиха и регистрираха като гръцка рецепта. Както си и приписват и факта, че културата на Европа идвала от тях. Както и да е ...
Вероятно моята рецепта не е точно турска рецепта. Не споря. Но е вкусна рецепта. За първи път я направих и съм доволен от резултата.
Все повече ме изненадва патладжана като продукт. На пръв поглед- груб, на вкус- горчив. След необходимата обработка се превръща в мек и вкусен продукт, незаменим в много рецепти. Подхождаш с любов и той ти се отблагодарява.
Та като казах „любов”:
„- Скъпа, можеш ли да играеш на криеница?
- Разбира се, любов моя!
- Тогава може ли да се скриеш, ама така, че да не мога да те намеря никога.”
Продукти:
- 1-1 ½ кг патладжан;
- олио;
- 3-4 глави лук;
- 500 гр кайма. По оргинална рецепта- агнешка, аз ползвах „смес”;
- 1 връзка магданоз;
- 600 гр домати или 1 буркан цели домати;
- 2 зелени чушки;
- 2 червени чушки;
- Сол;
- Черен пипер.
Приготвяне:
Обелете патладжаните. Аз го направих с белачка за картофи. Става сравнително бързо и лесно. Аз нарязах патладжана на кубчета. Може и на кръгчета. Сложете го във посолена вода. Нека да постои около 30 минути.
Обелете лука и го нарежете на не много ситно. Запържете го до златисто.
Разделете доматите на две. Ако са пресни доматите, половината нарежете на дребно, а другата половина – на кръгчета. Ако са от буркан, нарежете половината на дребно, а другата половина на едро.
Добавете каймата към лука. Разбъркайте хубаво. Запържете до полуготовност.
Подправете със сол и черен пипер. Добавете дребно нарязаните домати.
Оставете яденето да поври 5-6 минути. Добавете ситно нарязания магданоз и отстранете каймата от котлона.
Нарежете чушките на кръгчета или на парченца около 2 х2 см. Аз имах подръка няколко жълти чушки и една зелена и ползвах тях.
Включете фурната на 180 градуса,
Извадете патладжаните от водата. Подсушете ги както намерите за добре. Запържете ги.
Сложете патладжаните на дъното в тавичка.
Отгоре сложете каймата.
Третия слой е от чушките.
Най- отгоре сложете едро нярязаните домати.
Ако сте ползвали пресни домати и яденето изглежда сухо, добавете 4-5 с.л. гореща вода или червено вино. Ако сте ползвали консервиран домат, не е необходимо да се добавя нищо.
Сложете тавичката в загрятата фурна. Печете около 30-40 минути. Ако яденете не хване загар, включете фурната на грил за 10 минути.
Извадете и изстудете мусаката.
Мусаката е вкусна студено поднесена
Това ядене няма много общо с традиционната българска мусака освен, че се прави с кайма. Но това няма никакво значение. Вкусно е и разкрива една нотка от Ориента.
За мусаката казват, че е с арабски произход. Названието означавало „изстуден”. Може би. Арабският език не ми е силната страна. Яд ме е само на гърците, че си я присвоиха и регистрираха като гръцка рецепта. Както си и приписват и факта, че културата на Европа идвала от тях. Както и да е ...
Вероятно моята рецепта не е точно турска рецепта. Не споря. Но е вкусна рецепта. За първи път я направих и съм доволен от резултата.
Все повече ме изненадва патладжана като продукт. На пръв поглед- груб, на вкус- горчив. След необходимата обработка се превръща в мек и вкусен продукт, незаменим в много рецепти. Подхождаш с любов и той ти се отблагодарява.
Та като казах „любов”:
„- Скъпа, можеш ли да играеш на криеница?
- Разбира се, любов моя!
- Тогава може ли да се скриеш, ама така, че да не мога да те намеря никога.”
Продукти:
- 1-1 ½ кг патладжан;
- олио;
- 3-4 глави лук;
- 500 гр кайма. По оргинална рецепта- агнешка, аз ползвах „смес”;
- 1 връзка магданоз;
- 600 гр домати или 1 буркан цели домати;
- 2 зелени чушки;
- 2 червени чушки;
- Сол;
- Черен пипер.
Приготвяне:
Обелете патладжаните. Аз го направих с белачка за картофи. Става сравнително бързо и лесно. Аз нарязах патладжана на кубчета. Може и на кръгчета. Сложете го във посолена вода. Нека да постои около 30 минути.
Обелете лука и го нарежете на не много ситно. Запържете го до златисто.
Разделете доматите на две. Ако са пресни доматите, половината нарежете на дребно, а другата половина – на кръгчета. Ако са от буркан, нарежете половината на дребно, а другата половина на едро.
Добавете каймата към лука. Разбъркайте хубаво. Запържете до полуготовност.
Подправете със сол и черен пипер. Добавете дребно нарязаните домати.
Оставете яденето да поври 5-6 минути. Добавете ситно нарязания магданоз и отстранете каймата от котлона.
Нарежете чушките на кръгчета или на парченца около 2 х2 см. Аз имах подръка няколко жълти чушки и една зелена и ползвах тях.
Включете фурната на 180 градуса,
Извадете патладжаните от водата. Подсушете ги както намерите за добре. Запържете ги.
Сложете патладжаните на дъното в тавичка.
Отгоре сложете каймата.
Третия слой е от чушките.
Най- отгоре сложете едро нярязаните домати.
Ако сте ползвали пресни домати и яденето изглежда сухо, добавете 4-5 с.л. гореща вода или червено вино. Ако сте ползвали консервиран домат, не е необходимо да се добавя нищо.
Сложете тавичката в загрятата фурна. Печете около 30-40 минути. Ако яденете не хване загар, включете фурната на грил за 10 минути.
Извадете и изстудете мусаката.
Мусаката е вкусна студено поднесена