Известен е фактът, че по-добре едно ястие да е безсолно, отколкото да е прекалено солено. Правилното количество на сол подсилва вкуса на всяко ястие, но излишъкът на сол само го разваля.
С няколко трика обаче може да се оправи и пресоленото ядене. Така например ако сте прекалили със солта в бульона, може да поправите грешката си, като добавите в него нарязани картофи, зеленчуци или фиде.
Ако сте пресолили супата и няма накъде да добавяте повече зеленчуци или каквото и да е, добавете разбит на пяна белтък. Той ще поеме солта, но веднага трябва да го отстраните с решетъчна лъжица.
Друг трик е да сложите в супата ориз, но в платнена торбичка. След като се свари, оризът ще поеме солта, а торбичката лесно ще може да се извади от тенджерата.
Можете да оправите вкуса на супата, ако добавите малко захар в нея. Това обаче се прави само когато супата е съвсем леко пресолена. Някои хора погрешно смятат, че пресолената супа се оправя с добавяне на вода.
Но това не само че не спасява ситуацията, а разваля вкуса на супата и бульонът придобива неприятен мътен вид. Ако сте прекалили със солта при приготвянето на печено месо или риба, също има начин да оправите работата.
Пригответе сос на база сметана и сложете в него месото, след това леко го стоплете. Сосът ще поеме част от солта. По същия начин можете да използвате и домати в собствен сос.
Пресолената риба може просто да се превърне в плънка за пай, като обаче не трябва да добавяте в тестото и зрънце сол. Ако сте пресолили кайма за кюфтета, просто добавете в нея настъргани сурови картофи или сварен ориз. Това ще направи вкуса на кюфтета по-деликатен и ще ги избави от солта.
Прекалено солени зеленчуци и гъби се съединяват със същото количество несолени такива, заливат се със сметана, в която е настърган кашкавал, и се задушават. Получава се великолепно ястие.
Ако сте прекалили със солта в салатата, просто добавете още нарязани зеленчуци и те ще поемат солта. Най-добре е обаче да не солите ястието много, за да дадете възможност на всеки да добави сол според вкуса си.
Известен е фактът, че по-добре едно ястие да е безсолно, отколкото да е прекалено солено. Правилното количество на сол подсилва вкуса на всяко ястие, но излишъкът на сол само го разваля.
С няколко трика обаче може да се оправи и пресоленото ядене. Така например ако сте прекалили със солта в бульона, може да поправите грешката си, като добавите в него нарязани картофи, зеленчуци или фиде.
Ако сте пресолили супата и няма накъде да добавяте повече зеленчуци или каквото и да е, добавете разбит на пяна белтък. Той ще поеме солта, но веднага трябва да го отстраните с решетъчна лъжица.
Друг трик е да сложите в супата ориз, но в платнена торбичка. След като се свари, оризът ще поеме солта, а торбичката лесно ще може да се извади от тенджерата.
Можете да оправите вкуса на супата, ако добавите малко захар в нея. Това обаче се прави само когато супата е съвсем леко пресолена. Някои хора погрешно смятат, че пресолената супа се оправя с добавяне на вода.
Но това не само че не спасява ситуацията, а разваля вкуса на супата и бульонът придобива неприятен мътен вид. Ако сте прекалили със солта при приготвянето на печено месо или риба, също има начин да оправите работата.
Пригответе сос на база сметана и сложете в него месото, след това леко го стоплете. Сосът ще поеме част от солта. По същия начин можете да използвате и домати в собствен сос.
Пресолената риба може просто да се превърне в плънка за пай, като обаче не трябва да добавяте в тестото и зрънце сол. Ако сте пресолили кайма за кюфтета, просто добавете в нея настъргани сурови картофи или сварен ориз. Това ще направи вкуса на кюфтета по-деликатен и ще ги избави от солта.
Прекалено солени зеленчуци и гъби се съединяват със същото количество несолени такива, заливат се със сметана, в която е настърган кашкавал, и се задушават. Получава се великолепно ястие.
Ако сте прекалили със солта в салатата, просто добавете още нарязани зеленчуци и те ще поемат солта. Най-добре е обаче да не солите ястието много, за да дадете възможност на всеки да добави сол според вкуса си.