Продукти:
2 ч.ч. зрял фасул
6 домата
2 гл. лук
1 малка глава целина
2 моркова
3 ск. чесън
черен пипер
червен пипер
джоджен
сол
1 кубче телеши бульон
60 мл. олио
1 суха чушка
Начин на приготвяне:
Накисваме фасула във вода и го оставяме да престои една нощ. Слагаме го в дълбока тенджера, оставаме го да кипне и му сменяме водата. Водата трябва да е около 2 пръста над фасула. Това се прави за да изкараме ензима, който образува газовете. Когато фасула омекне, го посоляваме и му добавяме кубчето бульон и сухата чушка (цяла или натрошена).
Нарязваме лука на не много ситно. Нарязваме моркова и целината на дребни къбчета. Нарязваме чесъна на ситно. Обелваме доматите и ги режем на кубчета.
Запържваме в тиган лука, целината и морковите в нагорещена мазнина, докато омекнат. Добавяме червен пипер, разбъркваме и веднага гасим с доматите. Задушаваме 10 мин.
Продукти:
2 ч.ч. зрял фасул
6 домата
2 гл. лук
1 малка глава целина
2 моркова
3 ск. чесън
черен пипер
червен пипер
джоджен
сол
1 кубче телеши бульон
60 мл. олио
1 суха чушка
Начин на приготвяне:
Накисваме фасула във вода и го оставяме да престои една нощ. Слагаме го в дълбока тенджера, оставаме го да кипне и му сменяме водата. Водата трябва да е около 2 пръста над фасула. Това се прави за да изкараме ензима, който образува газовете. Когато фасула омекне, го посоляваме и му добавяме кубчето бульон и сухата чушка (цяла или натрошена).
Нарязваме лука на не много ситно. Нарязваме моркова и целината на дребни къбчета. Нарязваме чесъна на ситно. Обелваме доматите и ги режем на кубчета.
Запържваме в тиган лука, целината и морковите в нагорещена мазнина, докато омекнат. Добавяме червен пипер, разбъркваме и веднага гасим с доматите. Задушаваме 10 мин.
Изсипваме фасула в тавичка, изсипваме върху него задушените зеленчуци и подправките. Изсипваме 2 с.л. олио. От горе ако искаме може да наредим кръгчетадомати. Запичаме в силна фурна около 20-30 мин.