Сигурно сте яли ориз, на който всикчите зрънца са отделени, а той е сварен. Освен от сорта ориз, това се постига и с няколко хитрости.
Сипваме количеството ориз, което ще готвим в купичка и го измиваме много добре със студена вода, докато водата стане бистра. Отцеждаме го. Сипваме го в тенджерка. Добавяме вода, два и половина пъти колкото обема на ориза. Слагаме щипка сол и разбъркваме веднъж. Остваме водата да заври и намаляваме котлона на най-слаба степен. Покриваме с капак и оставаме да къкри 10-15 мин., без да отваряме капака.
С вилица разрохкваме ориза.
Съвети: Докато ориза ври не го разбърквайте, защото ще стане лепкав.
Варисе на най-слабата степен на котлона, за да не заготи долния пласт. Ориза не обича високите температури.
Сигурно сте яли ориз, на който всикчите зрънца са отделени, а той е сварен. Освен от сорта ориз, това се постига и с няколко хитрости.
Сипваме количеството ориз, което ще готвим в купичка и го измиваме много добре със студена вода, докато водата стане бистра. Отцеждаме го. Сипваме го в тенджерка. Добавяме вода, два и половина пъти колкото обема на ориза. Слагаме щипка сол и разбъркваме веднъж. Остваме водата да заври и намаляваме котлона на най-слаба степен. Покриваме с капак и оставаме да къкри 10-15 мин., без да отваряме капака.
С вилица разрохкваме ориза.
Съвети: Докато ориза ври не го разбърквайте, защото ще стане лепкав.
Варисе на най-слабата степен на котлона, за да не заготи долния пласт. Ориза не обича високите температури.