Една моя любима рецепта е за сърмички с лозови листа. Класическо балканско ястие :).
Продукти:
500 гр. кайма (смес)
1 ч.ч. ориз
1 гл. лук
1 буркан лозови листа
1 с.л. доматено пюре
чубрица
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на дребно. Измиваме ориза, докато водата стане прозрачна.
В дълбок тиган загряваме малко мазнина. Запържваме лука. Добавяме ориза и го пържим 2-3 мин., като го разбъркваме. Добавяме каймата и с помощта на шпакла я запържваме, докато се отдели на "трохи" и стане леко кафеникава. Добавяме доматеното пюре разтворено в 2 ч.ч. вода. Прибавяме подправките на вкус и оставяме на слаб котлон докато водатат изчезне.
Взимаме лозовите листа. Слагаме един лист на дланта си и слагаме по около 1 с.л. от каймата с ориза. Завиваме първо двата края от страни, и започваме да навиваме на руло лозовия лист, като го навиваме плътно. Така оформяме сърмите.
Редим навитите сърмички в тенджера. Заливаме ги с 1,5 ч.ч. вода. Захлупваме ги с порцеланова чиния. Покриваме тенджерата с капак и варим на слаб огън около 30-40 мин.
Може да сервираме с кисело мляко или лимонови резени.
Една моя любима рецепта е за сърмички с лозови листа. Класическо балканско ястие :).
Продукти:
500 гр. кайма (смес)
1 ч.ч. ориз
1 гл. лук
1 буркан лозови листа
1 с.л. доматено пюре
чубрица
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на дребно. Измиваме ориза, докато водата стане прозрачна.
В дълбок тиган загряваме малко мазнина. Запържваме лука. Добавяме ориза и го пържим 2-3 мин., като го разбъркваме. Добавяме каймата и с помощта на шпакла я запържваме, докато се отдели на "трохи" и стане леко кафеникава. Добавяме доматеното пюре разтворено в 2 ч.ч. вода. Прибавяме подправките на вкус и оставяме на слаб котлон докато водатат изчезне.
Взимаме лозовите листа. Слагаме един лист на дланта си и слагаме по около 1 с.л. от каймата с ориза. Завиваме първо двата края от страни, и започваме да навиваме на руло лозовия лист, като го навиваме плътно. Така оформяме сърмите.
Редим навитите сърмички в тенджера. Заливаме ги с 1,5 ч.ч. вода. Захлупваме ги с порцеланова чиния. Покриваме тенджерата с капак и варим на слаб огън около 30-40 мин.
Може да сервираме с кисело мляко или лимонови резени.