Продукти:
600 гр. брашно
1/2 кофичка кисело мляко
1 яйце
1/2 ч.л. сода
щипка сол
4 с.л. масло
1 кг. лук
600 гр. кайма смес
2 домата
50 мл. олио
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
Начин на приготвяне:
Първо замесваме тестото. Пресяваме брашното с малко сол. Разбиваме яйцето и го сипваме при брашното. Разбъркваме содата в киселото мляко и изсипваме при брашното. (Ако нямаме кисело мляко или по желание може да го заменим с 200 мл. газирана вода). Режем маслото на люспички (или го разтопяваме) и го добавяме и него при брашното. Замесваме средно твърдо тесто. Когато е добре омесено го делим на три топки, като едната е малко по голяма от другите. Покриваме топките и ги оставяме да престоят малко, докато направим плънката.
Почистваме и нарязваме лука на дребно. Запържваме го в дълбок тиган с олиото докато стане златист. После го изваждаме и в същата мазнина запържваме каймата. За по лесно аз използвам шпакла, за да разделя каймата на дребни зърна. Пържим я докато и изври водата и леко започне да се запърва. Връщаме в тигана лука. Добавяме червен пипер и гасим с доматите нарязани на дребно. (Вместо домати може да използваме 2 с.л. лютеница и малко вода). Добавяме подправките и варим докато водата изври.
Взимаме тава и я мажем добре з мазнина. Разточваме най-голямата топка тесто, на кора с диамерър по голям от тавата и я слагаме в нея, като оставяме крайщата да висят отстрани. Слагаме половината плънка и я разпределяме равномерно върху кората. Разточваме другата топка на кора с диаметър тавата и я слагаме върху плънката, отгоре изсипваме другата част на плънката, разпределяме я и захлупваме с третата топка, разточена на кора колкото тавата. С въсящите от страни крайща на първата кора, завиваме лучника. (Т.е. завиваме крайщата на вътре върху последната кора). Дупчин с вилица, за да не се надува лучника. По желание може да намажем от горе с масло или да настържем кашкавал.
Продукти:
600 гр. брашно
1/2 кофичка кисело мляко
1 яйце
1/2 ч.л. сода
щипка сол
4 с.л. масло
1 кг. лук
600 гр. кайма смес
2 домата
50 мл. олио
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
Начин на приготвяне:
Първо замесваме тестото. Пресяваме брашното с малко сол. Разбиваме яйцето и го сипваме при брашното. Разбъркваме содата в киселото мляко и изсипваме при брашното. (Ако нямаме кисело мляко или по желание може да го заменим с 200 мл. газирана вода). Режем маслото на люспички (или го разтопяваме) и го добавяме и него при брашното. Замесваме средно твърдо тесто. Когато е добре омесено го делим на три топки, като едната е малко по голяма от другите. Покриваме топките и ги оставяме да престоят малко, докато направим плънката.
Почистваме и нарязваме лука на дребно. Запържваме го в дълбок тиган с олиото докато стане златист. После го изваждаме и в същата мазнина запържваме каймата. За по лесно аз използвам шпакла, за да разделя каймата на дребни зърна. Пържим я докато и изври водата и леко започне да се запърва. Връщаме в тигана лука. Добавяме червен пипер и гасим с доматите нарязани на дребно. (Вместо домати може да използваме 2 с.л. лютеница и малко вода). Добавяме подправките и варим докато водата изври.
Взимаме тава и я мажем добре з мазнина. Разточваме най-голямата топка тесто, на кора с диамерър по голям от тавата и я слагаме в нея, като оставяме крайщата да висят отстрани. Слагаме половината плънка и я разпределяме равномерно върху кората. Разточваме другата топка на кора с диаметър тавата и я слагаме върху плънката, отгоре изсипваме другата част на плънката, разпределяме я и захлупваме с третата топка, разточена на кора колкото тавата. С въсящите от страни крайща на първата кора, завиваме лучника. (Т.е. завиваме крайщата на вътре върху последната кора). Дупчин с вилица, за да не се надува лучника. По желание може да намажем от горе с масло или да настържем кашкавал.