Пилешки кюфтета с нахут и със сос от репички
Продукти:
- 1 глава кромид лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с. л. растително масло (олио)
- 500 г пилешко филе или пилешки пържоли от бут
- 250 г консервиран нахут
- 1/2 ч. л. сладък червен пипер
- 1/8 ч. л. куркума
1/8 ч. л. млян джинджифил
1/8 ч. л. млян кориандър
щипка лют червен пипер (по желание)
настъргана кора от 1 лимон
сол на вкус
брашно за паниране
растително масло (олио) за пържeне
СОС400 г кисело мляко 4,5 %
5 скилидки чесън
1 връзка репички
1 люта червена чушка (по желание)
3-4 стръка магданоз
3-4 стръка копър
2 с. л. зехтин
сол на вкус
Приготвяне:
СОС
• Репичките се почистват от листата (ако има нежни и млади листа, то те се запазват).
• Копърът, магданозът и репичките се измиват и се нарязват на много ситно.
• Чушката се почиства от семената и се наситнява.
• Чесънът се почистват и се счуква със сол в хаванче.
• Киселото мляко се изсипва в дълбока купа и се добавят чесънът и чушката.
• Прибавят се наситнените репички, копърът и магданозът.
• Всичко се разбърква и се посолява на вкус.
• Сосът от репички се поставя в хладилник за 30 минути.
• Преди поднасянето се полива със зехтина и се разбърква.
ПИЛЕШКИ КЮФТЕТА
• Лукът и чесънът се почистват и се нарязват на дребно.
• В тиган се сгорещяват 2 с. л. олио.
• Лукът и чесънът се запържват до омекване.
• Пилешкото филе се нарязва на кубчета.
• Нахутът се отцежда и се почиства от кожицата (това се прави по желание).
• В голяма купа се поставят пилешкото месо, нахутът, лукът и чесънът.
• Всичко се разбърква и сместа се смила в месомелачка или блендер.
• Получената кайма се подправя с подправките, настърганата кора от лимон и сол на вкус.
• С мокри ръце се оформят кюфтетата, които се овалват в брашно.
• Пържат се в сгорщеното олио за около 5 минути от всяка страна.
• Изваждат се и се оставят да се отцедят върху кухненско руло.
• Пилешките кюфтета се поднасят горещи със сос от репички.
Бележки:
** Също така може да се пържат по 2 минути от всяка страна и след това да се прехвърлят в огнеупорна тава и да се запекат на 180 С 15 минути.
*** Нахутът може да се замени със сварен боб.
**** Пилешките кюфтета са вкусни както топли, така и студени.
Пилешки кюфтета с нахут и със сос от репички
Продукти:
- 1 глава кромид лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с. л. растително масло (олио)
- 500 г пилешко филе или пилешки пържоли от бут
- 250 г консервиран нахут
- 1/2 ч. л. сладък червен пипер
- 1/8 ч. л. куркума
1/8 ч. л. млян джинджифил
1/8 ч. л. млян кориандър
щипка лют червен пипер (по желание)
настъргана кора от 1 лимон
сол на вкус
брашно за паниране
растително масло (олио) за пържeне
СОС400 г кисело мляко 4,5 %
5 скилидки чесън
1 връзка репички
1 люта червена чушка (по желание)
3-4 стръка магданоз
3-4 стръка копър
2 с. л. зехтин
сол на вкус
Приготвяне:
СОС
• Репичките се почистват от листата (ако има нежни и млади листа, то те се запазват).
• Копърът, магданозът и репичките се измиват и се нарязват на много ситно.
• Чушката се почиства от семената и се наситнява.
• Чесънът се почистват и се счуква със сол в хаванче.
• Киселото мляко се изсипва в дълбока купа и се добавят чесънът и чушката.
• Прибавят се наситнените репички, копърът и магданозът.
• Всичко се разбърква и се посолява на вкус.
• Сосът от репички се поставя в хладилник за 30 минути.
• Преди поднасянето се полива със зехтина и се разбърква.
ПИЛЕШКИ КЮФТЕТА
• Лукът и чесънът се почистват и се нарязват на дребно.
• В тиган се сгорещяват 2 с. л. олио.
• Лукът и чесънът се запържват до омекване.
• Пилешкото филе се нарязва на кубчета.
• Нахутът се отцежда и се почиства от кожицата (това се прави по желание).
• В голяма купа се поставят пилешкото месо, нахутът, лукът и чесънът.
• Всичко се разбърква и сместа се смила в месомелачка или блендер.
• Получената кайма се подправя с подправките, настърганата кора от лимон и сол на вкус.
• С мокри ръце се оформят кюфтетата, които се овалват в брашно.
• Пържат се в сгорщеното олио за около 5 минути от всяка страна.
• Изваждат се и се оставят да се отцедят върху кухненско руло.
• Пилешките кюфтета се поднасят горещи със сос от репички.
Бележки:
** Също така може да се пържат по 2 минути от всяка страна и след това да се прехвърлят в огнеупорна тава и да се запекат на 180 С 15 минути.
*** Нахутът може да се замени със сварен боб.
**** Пилешките кюфтета са вкусни както топли, така и студени.