Див заек със сос
Продукти:
1 глава лук
2-3 моркова
1 глава чесън
1 с.л. сол
1 кг добре узрели домати
180 мл олио или зехтин
1 връзка магданоз
1/2 пакетче зърна черен пипер
2-3 дафинови листа
1/3 ч. л. сол
Приготвяне:
• Заека се кисне в студена вода два дни, като през това време водата се сменя 5-6 пъти.
• Нарязва се на късове и поставя в тенджера.
• Залива се със студена вода и включва котлона.
• Щом кипне, водата се излива и налива нова.
• След като отново заври се прибавят ситно нарязаната глава лук, моркова - нарязан на едри кръгчета, почистените скилидки чесън, солта, половината от олиото и половината от черния пипер.
• Оставя се да ври на тих огън, докато месото омекне, а сосът се изпари и остане почти на мазнина.
• В друга тенджера се поставят обелените и ситно нарязани или настъргани домати, вторите половини от олиото и черния пипер, връзката магданоз, солта и дафиновите листа.
• Сосът се оставя да ври, докато изври около 1/3 от него.
• След което сосът се прецежда.
• Соса от варенето на заека също се прецежда и двата соса се съединяват.
• Залива се месото с него и включва само да заври.
• Дивият заек със сос се охлажда напълно.
• Нарежда се месото в чиния, залива се с 3-4 с. л. сос.
• По желание дивият заек със сос се поднася с маслини или лимонени резенчета.
Див заек със сос
Продукти:
1 глава лук
2-3 моркова
1 глава чесън
1 с.л. сол
1 кг добре узрели домати
180 мл олио или зехтин
1 връзка магданоз
1/2 пакетче зърна черен пипер
2-3 дафинови листа
1/3 ч. л. сол
Приготвяне:
• Заека се кисне в студена вода два дни, като през това време водата се сменя 5-6 пъти.
• Нарязва се на късове и поставя в тенджера.
• Залива се със студена вода и включва котлона.
• Щом кипне, водата се излива и налива нова.
• След като отново заври се прибавят ситно нарязаната глава лук, моркова - нарязан на едри кръгчета, почистените скилидки чесън, солта, половината от олиото и половината от черния пипер.
• Оставя се да ври на тих огън, докато месото омекне, а сосът се изпари и остане почти на мазнина.
• В друга тенджера се поставят обелените и ситно нарязани или настъргани домати, вторите половини от олиото и черния пипер, връзката магданоз, солта и дафиновите листа.
• Сосът се оставя да ври, докато изври около 1/3 от него.
• След което сосът се прецежда.
• Соса от варенето на заека също се прецежда и двата соса се съединяват.
• Залива се месото с него и включва само да заври.
• Дивият заек със сос се охлажда напълно.
• Нарежда се месото в чиния, залива се с 3-4 с. л. сос.
• По желание дивият заек със сос се поднася с маслини или лимонени резенчета.