Петровски пилешки курбан
Продукти:
- 1,2 кг пиле
- 1 глава кромид лук
- 2-3 моркова
- 1 пащърнак
- 1/2 връзка магданоз
- 1 стрък салвия (градински чай)
- 3-4 картофа
150 г пресни гъби
1 зелена чушка тип сиврия
една люта чушка по желание
Приготвяне:
• Пилето се нарязва на порции, лукът се разрязва на четвъртинки, морковът - на едри парчета.
• Поставят се в тенджера заедно с магданоза (отделят се 4-5 стръкчета от него) и салвията и се заливат със студена вода.
• Слагат се на огъня и се варят, докато месото омекне.
• Прецежда се бульонът.
• Месото се измива и връща в него.
• Отделят се морковите и се нарязват на дребно, както и чушките, картофите, гъбите, отделеният магданоз и пащърнакът.
• Прибавят се към заврялото отново ястие.
• Оставя се да поври още 10 минути или до омекване на картофите, след което петровски пилешки курбан се маха от котлона.
• По желание месото може да се обезкости преди сервиране.
Бележки:
** На Петровден - 29 юни, ритуални рецепти за трапезата са млечния, типично български специалитет "бял мъж", ябълки-петровки и задължителното - ястие от петел.
*** Древната митология е приемала петела за знак на висшето, небесното, който като слънцето отмерва времето и е символ на възкресението.
Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността.
Петровски пилешки курбан
Продукти:
- 1,2 кг пиле
- 1 глава кромид лук
- 2-3 моркова
- 1 пащърнак
- 1/2 връзка магданоз
- 1 стрък салвия (градински чай)
- 3-4 картофа
150 г пресни гъби
1 зелена чушка тип сиврия
една люта чушка по желание
Приготвяне:
• Пилето се нарязва на порции, лукът се разрязва на четвъртинки, морковът - на едри парчета.
• Поставят се в тенджера заедно с магданоза (отделят се 4-5 стръкчета от него) и салвията и се заливат със студена вода.
• Слагат се на огъня и се варят, докато месото омекне.
• Прецежда се бульонът.
• Месото се измива и връща в него.
• Отделят се морковите и се нарязват на дребно, както и чушките, картофите, гъбите, отделеният магданоз и пащърнакът.
• Прибавят се към заврялото отново ястие.
• Оставя се да поври още 10 минути или до омекване на картофите, след което петровски пилешки курбан се маха от котлона.
• По желание месото може да се обезкости преди сервиране.
Бележки:
** На Петровден - 29 юни, ритуални рецепти за трапезата са млечния, типично български специалитет "бял мъж", ябълки-петровки и задължителното - ястие от петел.
*** Древната митология е приемала петела за знак на висшето, небесното, който като слънцето отмерва времето и е символ на възкресението.
Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността.