Новини

Последни новини

Вирусът WannaCry е нанесъл щети за 1 млрд. долара

 Съвкупните щети, нанесени в световен мащаб от вируса WannaCry, са достигнали нива от 1 млрд. долара. Това сочат данни на американската компания, специализирана в кибербезопасността, KnowBe4, цитирани от изданието McClatchy. Зловредният софтуер е поразил между 200 и 300 хил. компютърни системи в не по-малко от 150 страни в света, припомня Bloomberg TV Bulgaria. „Предполагаемата щета, нанесена от WannaCry за първите четири дена, отчитайки вредите, нанесени на редица крупни организации по целия свят, е надхвърлила 1 млрд. долара“, коментира изпълнителният директор на KnowBe4 Стю Сюверман.   Общата оценка е съставена от директните финансови загуби в резултат на изплащането на искания от хакерите своеобразен откуп, като също така са калкулирани и загубите, причинени от компрометиране на данни, забавяне или спиране на производството, съдебни разходи, нанесен репутационен ущърб и др. Експертите от KnowBe4 не изключват подобни атаки да има и в бъдеще. Безпрецедентната хакерска атака бе извършена на 12 май, като засегна хиляди компютри от не по-малко от 150 държaви. Вирусът WannaCry се възползва от пролука в сигурността на операционните системи Windows, като на екрана на потребителя се появява съобщение, блокиращо достъпа до данни, като в замяна възстановяването му се изисква заплащане на сума, варираща от 300 долара до 600 долара в биткойн. По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Деляна Петкова

 Съвкупните щети, нанесени в световен мащаб от вируса WannaCry, са достигнали нива от 1 млрд. долара. Това сочат данни на американската компания, специализирана в кибербезопасността, KnowBe4, цитирани от изданието McClatchy.

Зловредният софтуер е поразил между 200 и 300 хил. компютърни системи в не по-малко от 150 страни в света, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

„Предполагаемата щета, нанесена от WannaCry за първите четири дена, отчитайки вредите, нанесени на редица крупни организации по целия свят, е надхвърлила 1 млрд. долара“, коментира изпълнителният директор на KnowBe4 Стю Сюверман.

 

Общата оценка е съставена от директните финансови загуби в резултат на изплащането на искания от хакерите своеобразен откуп, като също така са калкулирани и загубите, причинени от компрометиране на данни, забавяне или спиране на производството, съдебни разходи, нанесен репутационен ущърб и др.

Експертите от KnowBe4 не изключват подобни атаки да има и в бъдеще.

Безпрецедентната хакерска атака бе извършена на 12 май, като засегна хиляди компютри от не по-малко от 150 държaви.

Вирусът WannaCry се възползва от пролука в сигурността на операционните системи Windows, като на екрана на потребителя се появява съобщение, блокиращо достъпа до данни, като в замяна възстановяването му се изисква заплащане на сума, варираща от 300 долара до 600 долара в биткойн.

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Източник...


Етикети:Без
0 коментара
Докладвайте Принтиране

Прочетете още:

Отбелязвания