Представено от

Потребители: 0 фен(а)

Споделяния ?

0

Кликвания ?

0

Трафик ?

0%

Етикети

Технологии Видяно 3 305 пъти Sep 21, 2017
Най-Разпространените Видове Сървъри

За да функционира една мрежа или мрежи, е необходимо устройство, което да „ръководи“ и синхронизира дейността и потока от информация между всички устройства-участници в мрежата. Тази роля се изпълнява от сървъра.

Сървърите обикновено са с по-мощни технически показатели от обикновените компютри, тъй като те трябва да поддържат много по-голям ресурс от данни и информация. Такива ресурси или информация могат да са бази данни, файлове, приложения, други устройства, интернет страници.

Видове сървъри

  • Сървъри, работещи с IP адреси – DNS, Domain Name Server. - Този вид сървъри управляват дейностите в мрежата чрез IP адреси.
  • Файлови сървъри - това са компютри, които играят ролята на единно хранилище на информация (файлове) от различни потребители. Осигурява общ ресурс, достъпен от много компютри, свързани в една мрежа.
  • Web server - Място за съхранение на документи, публикувани в web пространството и достъпни за всеки потребител, който има web браузър.
  • Сървър – защитна стена - Работи посредством адаптери за защита на три нива:
  1. Локалната мрежа. При него потребителят може да добавят други мрежи.
  2. Защита на LAN
  3. Връзка с интернет - осигурява защитна стена и контрол на постъпващите пакети.
  • Proxy server (Упълномощен Сървър) - Тези видове сървъри са приложения към компютърна мрежа (система) и служи за посредник. Това е сървър, който работи вместо друг сървър. Той функционира на пътя между два компютъра. Първият се свързва с пълномощник и изисква достъп до файлове или други ресурси. Пълномощникът работи с технология за филтриране, за да потвърди искането. Това могат да са IP адрес или протокол. Пълномощникът изпраща данните към компютъра, за който е подадена „молбата“.
  • Mail server - Това е сървър, предназначен да управлява имейлите между потребителите, участващи в една мрежа. Обикновено се използва от фирми за служебна електронна поща.
  • Media server - Това са т.нар. мултимедийни видове сървъри. Чрез интернет те стриймват видео (или аудио) клипове на други компютри. Повечето такива сървъри имат хардуер с няколко ядрени процесори и голяма оперативна памет (RAM).
  • Принтер сървър - Тези сървъри са компютри, свързани с повече от един принтери и други компютри, които ползват тези принтери, в мрежа. Принтер сървърът приема заявките за принтиране от компютрите и изпраща задачите до съответния принтер. Това позволява и безжична връзка с принтери, които не са свързани физически към компютрите.
  • Сървър за приложения - При тези видове сървъри данните се намират на сървъра, а на компютри от мрежата се попълват форми (заявки), чрез които се генерира информация от сървъра. Приложения, намиращи се на сървър, дават достъп до данни от тях на другите компютри-клиенти в мрежата.
  • Други видове сървъри - В зависимост от функциите, които трябва да изпълнява една мрежа, може да има и други сървъри, които да я обслужват. Сървърите се проектират и оптимизират на база изискванията за съответната мрежа и дейностите, които тя трябва да извършва.

Сървъри втора ръка

Употребяваните сървъри са предпочитани от фирми с малък бюджет, които все пак искат да разполагат със собствена система за управление на информацията. В категория сървъри втора ръка на PCLife можете да откриете два от най-разпространените видове сървъри на марките HP и Dell - това са Dell Poweredge T310 и HP Proliant ML310 G5p.

Dell Poweredge T310 характеристики:

ПРОИЗВОДИТЕЛ: DELL
CPU-TYPE: Intel Core i3
CPU: i3-530-2.93GHz
ПАМЕТ: DDR3 8 GB
HDD-TYPE: SATA Hot-Swap HDD
LAN: LAN 2xGIGABIT
ВИДЕО КАРТА: Matrox G200eW
ГАРАНЦИЯ: 6 МЕСЕЦА