12 листа лазаня (за форма 25х25 см)
500 г телешка кайма
400 г пресен или замразен грах
300 г консерирана цаервица
1 бр. малка зелена тиквичка
1 кг пасирани домати
2 глави стар лук
4 скилидки чесън
3 стръка розмарин
черен пипер, сол
300 г настъргано сирене Ементал
1 с.л. зехтин
Каймата се запържва в 1 с.л. зехтин докато стане на трохи. Слагат се лукът и чесънът нарязани на ситно. Задушава се 1-2 минути. Доливат се пасираните домати. Слагат се сол и черен пипер, и клонките розмарин, цели. Намалява се котлонът и се вари с капак 1 час на много слаб огън, едва да къкри. Слагат се грахът, царевицата и тиквичката, нарязана на дребни кубчета. Доливат се 200 мл вода, добавят се отново сол и черен пипер, малко повече от това, което ви е нормално. Вадят се клонките розмарин и се сваля от огъня.
Фурната се загрява на 200 С. Във формата се налива от соса, така че дъното да е обилно покрито. Нареждат се първият пласт листа лазаня. Слага се отново обилно сос, отново листа. Общо се получават 3 пласта. Завършва се със сос, обилно. Слага се във фурната, намалява се температурата на 170 С. Пече се 15 минути. Посипва се с настъргания Ементал и се пече още 20 минути.
* Лазанята е без бешамел, което я прави по-лека и лесна.
* За 6 порции, трайност в хладилник поне 2 дни.
12 листа лазаня (за форма 25х25 см)
500 г телешка кайма
400 г пресен или замразен грах
300 г консерирана цаервица
1 бр. малка зелена тиквичка
1 кг пасирани домати
2 глави стар лук
4 скилидки чесън
3 стръка розмарин
черен пипер, сол
300 г настъргано сирене Ементал
1 с.л. зехтин
Каймата се запържва в 1 с.л. зехтин докато стане на трохи. Слагат се лукът и чесънът нарязани на ситно. Задушава се 1-2 минути. Доливат се пасираните домати. Слагат се сол и черен пипер, и клонките розмарин, цели. Намалява се котлонът и се вари с капак 1 час на много слаб огън, едва да къкри. Слагат се грахът, царевицата и тиквичката, нарязана на дребни кубчета. Доливат се 200 мл вода, добавят се отново сол и черен пипер, малко повече от това, което ви е нормално. Вадят се клонките розмарин и се сваля от огъня.
Фурната се загрява на 200 С. Във формата се налива от соса, така че дъното да е обилно покрито. Нареждат се първият пласт листа лазаня. Слага се отново обилно сос, отново листа. Общо се получават 3 пласта. Завършва се със сос, обилно. Слага се във фурната, намалява се температурата на 170 С. Пече се 15 минути. Посипва се с настъргания Ементал и се пече още 20 минути.
* Лазанята е без бешамел, което я прави по-лека и лесна.
* За 6 порции, трайност в хладилник поне 2 дни.