Форуми » Кулинар

Списък на най-новите мнения

    • 3 май 2016 г., 6:07:19 EEST
    • Скумрия на скара

      Подготовка:120 мин.
      Готвене:15 мин.
      Порции:2-4



      Продукти:

      • 2 (800 г) едри скумрии
      4 с. л. олио 
      2 с. л. оцет 
      сол и смлян черен пипер на вкус
      лимон
      Приготвяне:

      • За рецептата “Скумрия на скара” скумриите се почистват. 
      • Отстраняват се главите, перките и се измиват. 
      • Разрязват се на две по дължина и се почистват. 
      • За рецептата “Скумрия на скара” се приготвя марината : олиото се разбърква с оцета до еднородна смес. 
      • Маринатата се овкусява със сол и черен пипер и се разбърква още един път. 
      • С приготвената марината скумриите се поливат и оставят да престоят 60 минути в хладилник.
      • Скарата се нагорещява добре и маринованите риби скумрии се пекат от двете страни до златист цвят. 
      • Готовите скумрии на скара се поднасят с резени лимон и гарнитура по желание.

    • 14 април 2016 г., 6:17:38 EEST
    • Снимка за Телешко с чушки в уок

      Телешкото месо е изключително подходящо за бързото и горещо готвене в уок, защото изисква съвсем кратка температурна обработка.

       

      СъставНеобходими продукти за 4 порции

      • 500 г телешко контрафиле
      • 4 с. л. фъстъчено или слънчогледово олио
      • 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
      • червени чушки, нарязани на ивички
      • жълти чушки, нарязани на ивички
      • зелена чушка, нарязана на ивички
      • 60 мл лек соев сос
      • 1 с. л. вермут или бяло вино
      • 1 с. л. оризов оцет
      • 1 скилидка чесън, пресована
      • 1 ч. л. джинджифил, фино настърган
      • 1 ч. л. люта чушка, ситно нарязана, по желание
      • 1 ч. л. нишесте

      Начин на приготвяне

      • 1. Месото се нарязва на тънки филии и всяка се нарязва напречно на мускулните влакна на тънки дълги ивици.
      • 2. Уокът се загрява на силен огън, докато започне да пуши. Налива се половината от олиото и веднага се слага една трета от месото. Разбърква се, докато леко се зачерви. Изважда се и по същия начин се изпържват останалите две части от месото. Ако има нужда, се добавя още лъжица от олиото.
      • 3. В същата мазнина се слага лукът, разбърква се и се добавят чушките. Бъркат се, докато леко започнат да се зачервяват.
      • 4. Смесват се соевият сос, виното, оцетът, чесънът, джинджифилът, лютата чушка и нишестето.
      • 5. В уока се смесват зеленчуците с месото и се прибавя сосът. Разбърква се 1 мин. на силен огън, докато сосът се сгъсти.
       
       
      Подходящи типове вина
       

    • 14 април 2016 г., 6:14:40 EEST
    • Снимка за Пилешка супа

      Каквото и да е времето навън, вкусната пилешка супа непрекъснато е навреме и на място, в болни и здрави дни, за обяд и вечеря, а защо не и за закуска.

      СъставНеобходими продукти за 8 порции

      • за бульона:
      • 1пилешки фенер
      • 2пилешки бутчета
      • 1 резенцелина, нарязана на кубчета
      • 1морков, нарязан на кубчета
      • 1праз, нарязан на кръгчета
      • 1 главалук, ситно нарязана
      • 2 клончетачубрица
      • 1дафинов лист
      • 1 листпресен девесил
      • 5-6 зърначерен пипер
      • за супата:
      • 1 шепафиде
      • 1 ч. л.натрошена чубрица
      • 1яйце
      • 1 с. л.брашно
      • 250 млкисело мляко
      •  сол на вкус

      Начин на приготвяне

      • 1.

        Всички съставки за бульона се сваряват в 3 л студена вода за 80 мин. Месото се обезкостява и се връща в бульона при зеленчуците. Щом отново заври, се добавя фидето. Сварява се за 5-6 мин. Прибавя се чубрицата.

      • 2.

        Яйцето се разбърква с брашното и млякото. Слага се да заври при непрекъснато разбъркване. Щом се сгъсти, се сипва черпак от бульона. Разбърква се и се добавя към останалата вряща супа. След 2-3 мин. на тих огън супата се отстранява от огъня.