Кръвно налягане - високо
Сутрин на гладно се сдъвкват и гълтат едно листо здравец и едно листо индрише, на обяд се изпиват три зърна суров бял боб.
Сутрин на гладно се сдъвква и гълта едно зелено листо индрише, а вечер се изпива 50 мл ракия.
Зелен лист индрише се сдъвква и гълта 3 пъти на ден след ядене.
В 1 л вода се варят 5 мин. 5 големи листа от индрише. Кисне, докато изстине. Пие се по 1 ч. ч. 3 пъти дневно след ядене. Индришето понижава и кръвната захар при диабет.
Един лист индрише и щипка чубрица се заливат с 250 мл вряща вода. Киснат 15 мин. Прецежда се и се изпива на гладно.
15 листа от индрише се заливат с 500 мл ракия. Киснат три дни, след което се пие по 1 с. л. сутрин на гладно.
КАШЛИЦА
ПРИ ПРОСТУДНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Няколко пъти на ден се пие по една чаена чаша горещ липов чай, подсладен със сладко от малини, небет-шекер или пчелен мед.
В 250 мл вода се варят 5 мин. 3-4 парички (семе на драка). Отварата се пие вместо вода.
В 250 мл вода се варят 5-10 мин. една супена лъжица сушени малини. Отварата се пие, докато е топла, подсладена с пчелен мед.
Една чаена лъжичка лайка, 1 чаена лъжичка мащерка, 1 чаена лъжичка риган. Билките се кипват в 300 мл вода, киснат 15 мин. и се прецеждат. Чаят се пие, подсладен с мед.
Една супена лъжица мащерка, 1 супена лъжица цвят от черен бъз (свирчовина) и 1 супена лъжица подбел се варят в 600 мл вода 5-10 мин. Чаят се изпива на 3 пъти, леко затоплен или горещ, подсладен с мед или захар.
По една супена лъжица от билките подбел, градински чай, черен бъз (цвят), анасон и борови връхчета се варят 15 мин. в 1 л вода. След като изстине, се прецежда. Пие се по една кафяна чашка 3-4 пъти на ден половин час преди хранене.
Една супена лъжица подбел ври 5 мин. в 250 мл вода. Отварата се разделя на три равни части, които се изпиват за един ден половин час преди хранене
Изрязва се семенната част (със семките) на 2-3 големи дюли и се вари 15-20 мин. в 500 мл вода. Пие се без ограничение.
Градинска ружа (5 г за деца и 10 г за възрастни) се залива със 150 мл или 250 мл кипяща вода. След изстиване запарката се прецежда. Приема се от възрастни по една кафяна чашка, а от деца - по една супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене. Може да се подслади с мед.
С 200 мл кипяща вода се залива 1 супена лъжица ленено семе. Запарката престоява 2-3 часа, прецежда се и се пие по I супена лъжица 4-5 пъти дневно, подсладена с мед.
Пет-шест добре измити, леко чукнати ореха се варят 15-20 мин. в 500 мл вода. Чаят се пие топъл, подсладен с мед, по една чаена чаша три пъти на ден.
Една шепа царевица се вари до омекване в 1 л вода. Полученият сок се пие вместо вода по няколко пъти на ден.
Три-четири супени лъжици корени от иглика се заливат с 1 л вряла вода. Като изстине, запарката се прецежда и пие по 3 чаени чаши на ден.
Една супена лъжица цвят от черен бъз (свирчовина) се залива с 250 мл вряла вода. Прецежда се, след като изстине. Пие се по една кафяна чашка 3-4 пъти на ден преди хранене. Отварата може да се подслади с пчелен мед.
Една супена лъжица подбел (или 4-5 свежи листа от билката) и половин чаена лъжичка дюлево семе се варят 5-10 мин. в 500 мл вода. Отварата се пие топла, подсладена с пчелен мед или небет-шекер, по една винена чашка 3 пъти на ден преди ядене.
Черупките от 5-6 начукани ореха (с ядките), сухи люспи от 2 глави кромид лук и 3 бучки небет-шекер се варят в 500 мл вода на бавен (тих) огън около 10 мин. След изстиване отварата се прецежда. Пие се по 100 грама 3 пъти дневно преди ядене.
Десет добре измити, леко чукнати ореха, 2 ябълки, нарязани на парчета, 5 зърна черен пипер и 2 супени лъжици лайка се варят в 500 мл вода на тих огън, докато остане 250 мл течност. След изстиване се прецежда. Пие се по една кафяна чашка 3 пъти на ден половин час преди хранене.
Десет добре измити, леко чукнати ореха, 10 небелени скилидки чесън и две големи дюли, нарязани (със семките) на парчета, се варят на бавен огън в 1 л вода, докато последната изври наполовина. След като изстине, течността се прецежда и пие като чай.
Счуканите черупки на 10 ореха, 2 грама ленено семе и една чаена лъжичка канела се варят 10 мин. в 250 мл вода. Отварата се прецежда и се подслажда на вкус с чист горски мед. Пие се топла по една кафяна чашка 3 пъти дневно преди хранене. Затопля се леко на водна баня.
Една чаена лъжичка лайка, 1 чаена лъжичка пелин и една щипка (взета с пет пръста) липов цвят се кипват в 400 мл вода. Прецежда се след 15 мин. Отварата се пие като чай 3 пъти дневно преди ядене, затоплена на водна баня.
Една шепа добре измит овее се вари в един литър вода, докато течността остане наполовина. Отварата се подсладява с мед и се пие по една кафяна чашка 3 пъти на ден половин час преди ядене.
Една супена лъжица цвят от жълт кантарион се вари 5 мин. в 300 мл вода или отлежало домашно вино. Пие се като чай преди обяд в продължение на един месец.
Една супена лъжица лайка, 1 супена лъжица анасон, 1 супена лъжица хардал, 1 супена лъжица черен бъз и 10 леко чукнати ореха се варят в 1 л вода, докато тя остане половин литър. Отварата се прецежда. Към нея се прибавя 300 грама пчелен мед и 200 г коняк. Пие се по една кафяна чашка 3 пъти на ден 30 мин. преди хранене. Същата отвара може да се дава и на деца, обаче към прецедената смес се прибавя 300 г небет-шекер и 100 г коняк. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 30 мин. преди ядене.
В 300 мл вода 5 мин. се варят 15 г листа от волски език. Отварата се пие преди обяд, подсладена с мед или захар.
С 1 л вряща вода се заливат 3-4 супени лъжици цвят от лечебна медуница и 1 супена лъжица кора от дъб. Прецеждат се след 1 час. Пие се 3 пъти на ден по една кафяна чашка след ядене. Пие се до преминаване на кашлицата и простудата
Заливат се с 250 мл вряща вода 2 чаени лъжички лютива мента. След изстиване се прецежда. Изпива се на глътки през целия ден.
Три пъти на ден преди ядене се пие смес от 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица зехтин.
Щипка липов цвят, 3 чаени лъжички лайка и 3 чаени лъжички мента кипват в 400 мл вода. След 15 мин. се прецежда. Чаят се пие топъл на 3 пъти преди ядене, подсладен с пчелен мед.
В 300 мл вода се поставят да заврат 4 леко чукнати ореха, 1 супена лъжица мащерка и 1 супена лъжица лайка. Захлупва се и се прецежда след 1 час. Чаят се пие 3 пъти 1евно преди ядене, подсладен с 1-2 супени лъжици пчелен мед
В продължение на 20 мин. в 400 мл вода се варят 4 леко чукнати ореха и семките от 2-3 дюли. Отварата се прецежда гореща и се подсладява с мед или небет-шекер. Прибавя се и 1 чаена лъжичка нишадър. Пие се по 1-2 супени лъжици по всяко време на деня за успокояване на кашлицата.
Една ябълка (или дюля), нарязана на парчета, 2 супени лъжици шипка (плод), 5-6 леко чукнати ореха и 2-3 супени лъжици захар се варят 15 мин. в 1 л вода. Сместа се прецежда и ако няма противопоказания, може да се подслади и с няколко лъжици мед. Има успокоително и отхрачващо действие.
Един кочан от царевица, 1 супена лъжица ракия, 1 супена лъжица захар и 10 леко чукнати ореха се варят в 1 л вода. Отварата се пие вместо вода.
Половинка дюля и половинка ябълка, нарязани на парчета, 4 леко чукнати ореха и 1 чаена лъжичка анасон се варят 30 мин. в 500 мл вода. Отварата се прецежда. Прибавя се 1 супена лъжица пчелен мед. Дозата се изпива на два пъти за един ден. Отварата действува успокоително и отхрачващо.
Една малка глава кромид лук, счукана с люспите, 1 чаена лъжичка дюлево семе и няколко леко чукнати ореха (с ядките) се варят 10-15 минути в 600 мл вода. След изстиване се прецежда и подсладява с няколко бучки небет-шекер. Пие се по една кафяна чашка 5-6 пъти на ден след ядене.
Четири-пет леко чукнати ореха, 1 супена лъжица дюлеви семки, 1 супена лъжица синапено семе, 1 супена лъжица цвят от лайка, 1 супена лъжица цвят от липа, половин супена лъжица ленено семе и З необелени глави (с люспите) кромид лук се варят в 2 л вода 20 мин. Отварата се прецежда и подслажда с 1 чаена чаша мед. Пие се по една кафяна чашка 3 пъти на ден преди ядене.
Половин глава кромид лук се нарязва на ситно. Добавя се 400 г захар. Всичко това се вари в 1 л вода 30 мин. След изстиване се прибавя 50 г пчелен мед. Взема се по една супена лъжица 5-6 пъти на ден след ядене.
Една счукана глава кромид лук с люспите се вари в 500 мл вода, докато течността изври наполовина. Към изстиналата отвара се прибавя и добре разтваря една винена чаша пчелен мед. Пие се по една супена лъжица няколко пъти на ден след ядене.
Разцепва се на ситни парчета една глава кромид лук така, че да не се разпадне. Посипва се с 1 супена лъжица захар, за да се запълнят процепите между парчетата лук. Оставя се 12 часа, за да се изцеди сок, който се изпива след хранене.
Един настърган лимон, 1 прясно сурово яйце, 1 супена лъжица мед и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат се смесват добре и се изяждат сутрин на гладно.
СУХА И ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА
Половин грам анасон (семе), 1 супена лъжица лайка и 2-3 грама дюлево семе врат в 300 мл вода, докато последната остане 200 мл. Пие се по една чаена лъжичка от деца и една супена лъжица от възрастни 4-5 пъти дневно преди ядене.
Семките на 2-3 дюли се варят 10-15 мин. в 100-200 мл вода. Отварата се пие няколко пъти на ден по една кафяна чашка до преставане на кашлицата. Същото количество дюлеви семки и вода може да не се варят, а да киснат 10 часа. Извлекът се употребява по горния начин.
Една шушулка от дива акация се кипва в 1 л вода. Пие се, докато кашлицата престане, вместо вода.
Една супена лъжица от изсушени и стрити жълти листа от цвета на слънчоглед се варят 5 мин. в 500 мл вода. След като изстине, отварата се прецежда и пие като чай на три пъти през деня.
Десет леко чукнати ореха с ядките се варят в 2 л вода, докато последната остане наполовина. Пие се по една кафяна чашка всяка сутрин на гладно до преставане на кашлицата.
Две супени лъжици мащерка, 1 супена лъжица цвят от иглика, 1 чаена лъжичка лист от лютива мента се смесват добре. Една супена лъжица от сместа се залива с 200 мл кипяща вода. Прецежда се след 1 час, подсладява се с 1-2 чаени лъжички мед и се изпива вечер преди лягане в продължение на 10-15 дни.
20 борови пъпки (връхчета) се варят 15 мин. в 300 мл вода. Отварата се пие по една кафяна чашка през два часа. Лечението продължава една седмица.
В 500 мл вода се варят клонче босилек и три леко чукнати ореха, докато водата пожълтее. Отварата се прецежда и се прибавя една лъжица пчелен мед. Пие се 3 пъти на ден преди ядене по една кафяна чашка.
Десетина обелени и нарязани скилидки чесън се сваряват в 1 л вода1. Към изстиналата прецедена отвара се прибавя една чаена чаша мед. Пие се по една кафяна чашка преди ядене 3 пъти на ден.
Една супена лъжица резене, 1 супена лъжица ленено семе и 25 леко чукнати ореха се варят 15-20 мин. в 1 л вода. Прецежда се и се подслажда с 4 супени лъжици пчелен мед. Отварата се пие 3 пъти на ден преди ядене по една кафяна чашка.
Половин глава ситно нарязан кромид лук и 3 винени чашки захар врат 3 часа в 1 л вода. Към сместа се прибавят 3 супени лъжици пчелен мед. От сиропа се пие по 4-5 супени лъжици дневно.
Отрязва се капаче от една средно голяма, добре измита черна ряпа. Последната се издълбава с малка лъжичка. Дупката се напълва със захар (или небет-шекер), която престоява едно денонощие. Образувалият се сироп се пие по 1 чаена лъжичка от деца и по 1 супена лъжица - от
възрастни 3 пъти на ден след ядене. Сиропът помага и при коклюш. Вместо ряпа може да се издълбае глава кромид лук.
Една бутилка бира се сварява с едно пакетче небет-шекер (100 г), докато остане наполовина. Пие се по една супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене. При остра и дразнеща кашлица може да се пие по една супена лъжица на 2 часа.
250 грама карамелизирана захар се вари 30 мин. в една бутилка бира. Полученият сироп се пие по 1 супена лъжица три пъти на ден преди ядене.
Две шепи борови пъпки (връхчета) се варят 15 мин. В 2 л вода. В горещата отвара се слагат 2 супени лъжици небет-шекер. В изстиналата и прецедена отвара се разтваря 500 г пчелен мед, за предпочитане акациев. От сиропа се пие по 2 супени лъжици 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 10 дни.
В 2 л вода се варят 40 броя борови връхчета, докато течността изври наполовина. Прибавя се 1 кг захар и отново се вари до сгъстяване. Боровият мед се запечатва в малки бурканчета. Употребява се при нужда, като се взема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 30 мин, преди хранене. Помага и за подсилване на заслабнал и изтощен организъм.
В 500 мл вода се варят 10 мин. 5 пакетчета небет-шекер и 5 малки главички кромид лук. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене.
В един литър вода се варят 6 парчета обикновен локум, 6 бонбона (лукчета) и 6 листа от цветето индрише с дръжките. Течността трябва да се оцвети в кафяво и всичко да се разтопи. Прецежда се. Пие се по една кафяна чашка сутрин и вечер преди ядене.
В 600 мл вода врат 15 мин. 6 парчета локум, 6 бонбона лукчета, шепа шипки и 1 пакетче небет-шекер. След изстиване се прецежда. Пие се по една кафяна чашка 3 пъти дневно преди хранене.
Едно парче локум, половин глава настърган или счукан кромид лук и 5 листа индрише с дръжките се варят 5-10 мин. в 300 мл вода. Отварата се пие топла, на един път.
Смесват се добре и се кипват 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица пчелен мед и 1 супена лъжица силна ракия. Пие се горещо 3-4 пъти дневно. Използува се за лекуване и на бронхит.
Объркват се добре 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица силна ракия и един ситно-счукан аспирин. Изяжда се сутрин, на гладно.
Една супена лъжица мед се обърква добре с половин супена лъжица сода бикарбонат и 2-3 супени лъжици слаба ракия. Взема се по 1 чаена лъжичка след ядене.
Една супена лъжица пчелен мед, 1 супена лъжица краве масло и половин чаена лъжичка сода бикарбонат се объркват много добре. Яде се по 1 супена лъжица сутрин на гладно. Действува смекчаващо и отхрачващо.
Много добре се объркват 3 супени лъжици пача мас и 3 пакетчета ванилия. Яде се по 1 супена лъжица сутрин на гладно.
Една супена лъжица мед, една супена лъжица краве масло и един жълтък от прясно снесено яйце на здрава кокошка се объркват добре. Яде се сутрин на гладно до преставане на кашлицата. Действува омекчително и отхрачващо.
20 изсушени листа от индрише се смилат на прах и се объркват добре с 200 г пчелен мед. Яде се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.
250 г обелени тиквени семки се смилат на машинка за орехи. 250 г суров ориз също се смила на прах. Семките и оризът се объркват добре с 250 г пчелен мед и 250 г краве масло. Яде се по една супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.
Две големи небелени глави кромид лук се пекат до омекване във фурна. След това се обелват и смачкват добре. Смесват се с половин пакетче краве масло и 3 супени лъжици мед. От получената смес се взема на гладно 3 пъти на ден по 1-2 чаени лъжички.
Поставят се в съд и се пекат, докато омекнат, 6-7 стръка праз лук, нарязани на парчета по 3-4 см дължина. След опичането им сокът се изстисква през марля и се смесва с равно количество запарка от лайка и още толкова пчелен мед. От получената смес се взема на гладно 3 пъти на ден по една чаена лъжичка.
Половин кг ситно нарязан кромид лук и 500 г захар се варят на бавен огън в 500 мл вода, докато се получи еднородна смес. Прибавя се и 500 г пчелен мед. Всичко се обърква добре. От сместа се взема 1 супена лъжица 3 пъти на ден, половин час преди хранене.
Стопява се една кутия с обикновен локум. Към сместа се прибавят 15 ситно нарязани листа от индрише. Яде се по една супена лъжица 3 пъти на ден половин час преди хранене.
Лекарството действува добре и при сърдечна слабост.
Изцежда се сокът на една средно голяма глава кромид лук и се обърква добре в една чаена чаша пчелен мед. Яде се по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.
Около 100 грама букови жълъди се изпичат добре. Ядките им се смилат на прах, който се обърква добре с 200 г пчелен мед. От сместа се взема по една супена лъжица 3 пъти дневно след ядене.
Смесват се добре 1 супена лъжица добре премита свинска мас; 1 супена лъжица синапено брашно; 1 супена лъжица пчелен мед; един смлян с кората лимон; 1 супена лъжица ръжено кафе; 1 супена лъжица стрито на прах сухо индрише (може и пресни, ситно нарязани млади листа); една глава добре счукан кромид лук.
Яде се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди хранене, докато сместа свърши.
Объркват се добре едно бурканче от конфитюр, пълно с пчелен мед, с една кафена чашка синапено брашно. Взема се по една супена лъжица няколко пъти на ден след ядене.
Една кафена чашка прясно мляко и една и половина кафена лъжичка свинска мас се подваряват. След като се поохлади, сместа се изпива на гладно на един път. Повтаря се няколко дена.
При остра и суха продължителна кашлица много ефикасно действува вдишването дима на царевичен кочан. Действието се повтаря няколко пъти.
Всяка сутрин и вечер с дима на бучка чер тамян се опушва памук, който се поставя на гърдите на кашлящия. Процедурата се повтаря до пъпното изчезване на кашлицата. Лечението е особено ефикасно при малки деца.
Да се вдишва парата на вряща вода, в която е сложена разрязана на четири парчета глава кромид лук. Добре е да се яде варен или печен лук, който действува противовъзпалително и отхрачващо при кашлица.
Да се правят инхалации от шипка, мента, мед и сода бикарбонат.
Две шепи ечемик се варят в 1 л вода 20 мин. Вдишва се парата от врящата вода. Прецедената отвара се пие вместо вода, а с топлия, варен ечемик се нравят лапи върху гърдите на кашлящия. Прави се 5 пъти през вечер.
Кръвно налягане - високо
Сутрин на гладно се сдъвкват и гълтат едно листо здравец и едно листо индрише, на обяд се изпиват три зърна суров бял боб.
Сутрин на гладно се сдъвква и гълта едно зелено листо индрише, а вечер се изпива 50 мл ракия.
Зелен лист индрише се сдъвква и гълта 3 пъти на ден след ядене.
В 1 л вода се варят 5 мин. 5 големи листа от индрише. Кисне, докато изстине. Пие се по 1 ч. ч. 3 пъти дневно след ядене. Индришето понижава и кръвната захар при диабет.
Един лист индрише и щипка чубрица се заливат с 250 мл вряща вода. Киснат 15 мин. Прецежда се и се изпива на гладно.
15 листа от индрише се заливат с 500 мл ракия. Киснат три дни, след което се пие по 1 с. л. сутрин на гладно.
КАШЛИЦА
ПРИ ПРОСТУДНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Няколко пъти на ден се пие по една чаена чаша горещ липов чай, подсладен със сладко от малини, небет-шекер или пчелен мед.
В 250 мл вода се варят 5 мин. 3-4 парички (семе на драка). Отварата се пие вместо вода.
В 250 мл вода се варят 5-10 мин. една супена лъжица сушени малини. Отварата се пие, докато е топла, подсладена с пчелен мед.
Една чаена лъжичка лайка, 1 чаена лъжичка мащерка, 1 чаена лъжичка риган. Билките се кипват в 300 мл вода, киснат 15 мин. и се прецеждат. Чаят се пие, подсладен с мед.
Една супена лъжица мащерка, 1 супена лъжица цвят от черен бъз (свирчовина) и 1 супена лъжица подбел се варят в 600 мл вода 5-10 мин. Чаят се изпива на 3 пъти, леко затоплен или горещ, подсладен с мед или захар.
По една супена лъжица от билките подбел, градински чай, черен бъз (цвят), анасон и борови връхчета се варят 15 мин. в 1 л вода. След като изстине, се прецежда. Пие се по една кафяна чашка 3-4 пъти на ден половин час преди хранене.
Една супена лъжица подбел ври 5 мин. в 250 мл вода. Отварата се разделя на три равни части, които се изпиват за един ден половин час преди хранене
Изрязва се семенната част (със семките) на 2-3 големи дюли и се вари 15-20 мин. в 500 мл вода. Пие се без ограничение.
Градинска ружа (5 г за деца и 10 г за възрастни) се залива със 150 мл или 250 мл кипяща вода. След изстиване запарката се прецежда. Приема се от възрастни по една кафяна чашка, а от деца - по една супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене. Може да се подслади с мед.
С 200 мл кипяща вода се залива 1 супена лъжица ленено семе. Запарката престоява 2-3 часа, прецежда се и се пие по I супена лъжица 4-5 пъти дневно, подсладена с мед.
Пет-шест добре измити, леко чукнати ореха се варят 15-20 мин. в 500 мл вода. Чаят се пие топъл, подсладен с мед, по една чаена чаша три пъти на ден.
Една шепа царевица се вари до омекване в 1 л вода. Полученият сок се пие вместо вода по няколко пъти на ден.
Три-четири супени лъжици корени от иглика се заливат с 1 л вряла вода. Като изстине, запарката се прецежда и пие по 3 чаени чаши на ден.
Една супена лъжица цвят от черен бъз (свирчовина) се залива с 250 мл вряла вода. Прецежда се, след като изстине. Пие се по една кафяна чашка 3-4 пъти на ден преди хранене. Отварата може да се подслади с пчелен мед.
Една супена лъжица подбел (или 4-5 свежи листа от билката) и половин чаена лъжичка дюлево семе се варят 5-10 мин. в 500 мл вода. Отварата се пие топла, подсладена с пчелен мед или небет-шекер, по една винена чашка 3 пъти на ден преди ядене.
Черупките от 5-6 начукани ореха (с ядките), сухи люспи от 2 глави кромид лук и 3 бучки небет-шекер се варят в 500 мл вода на бавен (тих) огън около 10 мин. След изстиване отварата се прецежда. Пие се по 100 грама 3 пъти дневно преди ядене.
Десет добре измити, леко чукнати ореха, 2 ябълки, нарязани на парчета, 5 зърна черен пипер и 2 супени лъжици лайка се варят в 500 мл вода на тих огън, докато остане 250 мл течност. След изстиване се прецежда. Пие се по една кафяна чашка 3 пъти на ден половин час преди хранене.
Десет добре измити, леко чукнати ореха, 10 небелени скилидки чесън и две големи дюли, нарязани (със семките) на парчета, се варят на бавен огън в 1 л вода, докато последната изври наполовина. След като изстине, течността се прецежда и пие като чай.
Счуканите черупки на 10 ореха, 2 грама ленено семе и една чаена лъжичка канела се варят 10 мин. в 250 мл вода. Отварата се прецежда и се подслажда на вкус с чист горски мед. Пие се топла по една кафяна чашка 3 пъти дневно преди хранене. Затопля се леко на водна баня.
Една чаена лъжичка лайка, 1 чаена лъжичка пелин и една щипка (взета с пет пръста) липов цвят се кипват в 400 мл вода. Прецежда се след 15 мин. Отварата се пие като чай 3 пъти дневно преди ядене, затоплена на водна баня.
Една шепа добре измит овее се вари в един литър вода, докато течността остане наполовина. Отварата се подсладява с мед и се пие по една кафяна чашка 3 пъти на ден половин час преди ядене.
Една супена лъжица цвят от жълт кантарион се вари 5 мин. в 300 мл вода или отлежало домашно вино. Пие се като чай преди обяд в продължение на един месец.
Една супена лъжица лайка, 1 супена лъжица анасон, 1 супена лъжица хардал, 1 супена лъжица черен бъз и 10 леко чукнати ореха се варят в 1 л вода, докато тя остане половин литър. Отварата се прецежда. Към нея се прибавя 300 грама пчелен мед и 200 г коняк. Пие се по една кафяна чашка 3 пъти на ден 30 мин. преди хранене. Същата отвара може да се дава и на деца, обаче към прецедената смес се прибавя 300 г небет-шекер и 100 г коняк. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 30 мин. преди ядене.
В 300 мл вода 5 мин. се варят 15 г листа от волски език. Отварата се пие преди обяд, подсладена с мед или захар.
С 1 л вряща вода се заливат 3-4 супени лъжици цвят от лечебна медуница и 1 супена лъжица кора от дъб. Прецеждат се след 1 час. Пие се 3 пъти на ден по една кафяна чашка след ядене. Пие се до преминаване на кашлицата и простудата
Заливат се с 250 мл вряща вода 2 чаени лъжички лютива мента. След изстиване се прецежда. Изпива се на глътки през целия ден.
Три пъти на ден преди ядене се пие смес от 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица зехтин.
Щипка липов цвят, 3 чаени лъжички лайка и 3 чаени лъжички мента кипват в 400 мл вода. След 15 мин. се прецежда. Чаят се пие топъл на 3 пъти преди ядене, подсладен с пчелен мед.
В 300 мл вода се поставят да заврат 4 леко чукнати ореха, 1 супена лъжица мащерка и 1 супена лъжица лайка. Захлупва се и се прецежда след 1 час. Чаят се пие 3 пъти 1евно преди ядене, подсладен с 1-2 супени лъжици пчелен мед
В продължение на 20 мин. в 400 мл вода се варят 4 леко чукнати ореха и семките от 2-3 дюли. Отварата се прецежда гореща и се подсладява с мед или небет-шекер. Прибавя се и 1 чаена лъжичка нишадър. Пие се по 1-2 супени лъжици по всяко време на деня за успокояване на кашлицата.
Една ябълка (или дюля), нарязана на парчета, 2 супени лъжици шипка (плод), 5-6 леко чукнати ореха и 2-3 супени лъжици захар се варят 15 мин. в 1 л вода. Сместа се прецежда и ако няма противопоказания, може да се подслади и с няколко лъжици мед. Има успокоително и отхрачващо действие.
Един кочан от царевица, 1 супена лъжица ракия, 1 супена лъжица захар и 10 леко чукнати ореха се варят в 1 л вода. Отварата се пие вместо вода.
Половинка дюля и половинка ябълка, нарязани на парчета, 4 леко чукнати ореха и 1 чаена лъжичка анасон се варят 30 мин. в 500 мл вода. Отварата се прецежда. Прибавя се 1 супена лъжица пчелен мед. Дозата се изпива на два пъти за един ден. Отварата действува успокоително и отхрачващо.
Една малка глава кромид лук, счукана с люспите, 1 чаена лъжичка дюлево семе и няколко леко чукнати ореха (с ядките) се варят 10-15 минути в 600 мл вода. След изстиване се прецежда и подсладява с няколко бучки небет-шекер. Пие се по една кафяна чашка 5-6 пъти на ден след ядене.
Четири-пет леко чукнати ореха, 1 супена лъжица дюлеви семки, 1 супена лъжица синапено семе, 1 супена лъжица цвят от лайка, 1 супена лъжица цвят от липа, половин супена лъжица ленено семе и З необелени глави (с люспите) кромид лук се варят в 2 л вода 20 мин. Отварата се прецежда и подслажда с 1 чаена чаша мед. Пие се по една кафяна чашка 3 пъти на ден преди ядене.
Половин глава кромид лук се нарязва на ситно. Добавя се 400 г захар. Всичко това се вари в 1 л вода 30 мин. След изстиване се прибавя 50 г пчелен мед. Взема се по една супена лъжица 5-6 пъти на ден след ядене.
Една счукана глава кромид лук с люспите се вари в 500 мл вода, докато течността изври наполовина. Към изстиналата отвара се прибавя и добре разтваря една винена чаша пчелен мед. Пие се по една супена лъжица няколко пъти на ден след ядене.
Разцепва се на ситни парчета една глава кромид лук така, че да не се разпадне. Посипва се с 1 супена лъжица захар, за да се запълнят процепите между парчетата лук. Оставя се 12 часа, за да се изцеди сок, който се изпива след хранене.
Един настърган лимон, 1 прясно сурово яйце, 1 супена лъжица мед и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат се смесват добре и се изяждат сутрин на гладно.
СУХА И ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА
Половин грам анасон (семе), 1 супена лъжица лайка и 2-3 грама дюлево семе врат в 300 мл вода, докато последната остане 200 мл. Пие се по една чаена лъжичка от деца и една супена лъжица от възрастни 4-5 пъти дневно преди ядене.
Семките на 2-3 дюли се варят 10-15 мин. в 100-200 мл вода. Отварата се пие няколко пъти на ден по една кафяна чашка до преставане на кашлицата. Същото количество дюлеви семки и вода може да не се варят, а да киснат 10 часа. Извлекът се употребява по горния начин.
Една шушулка от дива акация се кипва в 1 л вода. Пие се, докато кашлицата престане, вместо вода.
Една супена лъжица от изсушени и стрити жълти листа от цвета на слънчоглед се варят 5 мин. в 500 мл вода. След като изстине, отварата се прецежда и пие като чай на три пъти през деня.
Десет леко чукнати ореха с ядките се варят в 2 л вода, докато последната остане наполовина. Пие се по една кафяна чашка всяка сутрин на гладно до преставане на кашлицата.
Две супени лъжици мащерка, 1 супена лъжица цвят от иглика, 1 чаена лъжичка лист от лютива мента се смесват добре. Една супена лъжица от сместа се залива с 200 мл кипяща вода. Прецежда се след 1 час, подсладява се с 1-2 чаени лъжички мед и се изпива вечер преди лягане в продължение на 10-15 дни.
20 борови пъпки (връхчета) се варят 15 мин. в 300 мл вода. Отварата се пие по една кафяна чашка през два часа. Лечението продължава една седмица.
В 500 мл вода се варят клонче босилек и три леко чукнати ореха, докато водата пожълтее. Отварата се прецежда и се прибавя една лъжица пчелен мед. Пие се 3 пъти на ден преди ядене по една кафяна чашка.
Десетина обелени и нарязани скилидки чесън се сваряват в 1 л вода1. Към изстиналата прецедена отвара се прибавя една чаена чаша мед. Пие се по една кафяна чашка преди ядене 3 пъти на ден.
Една супена лъжица резене, 1 супена лъжица ленено семе и 25 леко чукнати ореха се варят 15-20 мин. в 1 л вода. Прецежда се и се подслажда с 4 супени лъжици пчелен мед. Отварата се пие 3 пъти на ден преди ядене по една кафяна чашка.
Половин глава ситно нарязан кромид лук и 3 винени чашки захар врат 3 часа в 1 л вода. Към сместа се прибавят 3 супени лъжици пчелен мед. От сиропа се пие по 4-5 супени лъжици дневно.
Отрязва се капаче от една средно голяма, добре измита черна ряпа. Последната се издълбава с малка лъжичка. Дупката се напълва със захар (или небет-шекер), която престоява едно денонощие. Образувалият се сироп се пие по 1 чаена лъжичка от деца и по 1 супена лъжица - от
възрастни 3 пъти на ден след ядене. Сиропът помага и при коклюш. Вместо ряпа може да се издълбае глава кромид лук.
Една бутилка бира се сварява с едно пакетче небет-шекер (100 г), докато остане наполовина. Пие се по една супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене. При остра и дразнеща кашлица може да се пие по една супена лъжица на 2 часа.
250 грама карамелизирана захар се вари 30 мин. в една бутилка бира. Полученият сироп се пие по 1 супена лъжица три пъти на ден преди ядене.
Две шепи борови пъпки (връхчета) се варят 15 мин. В 2 л вода. В горещата отвара се слагат 2 супени лъжици небет-шекер. В изстиналата и прецедена отвара се разтваря 500 г пчелен мед, за предпочитане акациев. От сиропа се пие по 2 супени лъжици 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 10 дни.
В 2 л вода се варят 40 броя борови връхчета, докато течността изври наполовина. Прибавя се 1 кг захар и отново се вари до сгъстяване. Боровият мед се запечатва в малки бурканчета. Употребява се при нужда, като се взема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 30 мин, преди хранене. Помага и за подсилване на заслабнал и изтощен организъм.
В 500 мл вода се варят 10 мин. 5 пакетчета небет-шекер и 5 малки главички кромид лук. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене.
В един литър вода се варят 6 парчета обикновен локум, 6 бонбона (лукчета) и 6 листа от цветето индрише с дръжките. Течността трябва да се оцвети в кафяво и всичко да се разтопи. Прецежда се. Пие се по една кафяна чашка сутрин и вечер преди ядене.
В 600 мл вода врат 15 мин. 6 парчета локум, 6 бонбона лукчета, шепа шипки и 1 пакетче небет-шекер. След изстиване се прецежда. Пие се по една кафяна чашка 3 пъти дневно преди хранене.
Едно парче локум, половин глава настърган или счукан кромид лук и 5 листа индрише с дръжките се варят 5-10 мин. в 300 мл вода. Отварата се пие топла, на един път.
Смесват се добре и се кипват 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица пчелен мед и 1 супена лъжица силна ракия. Пие се горещо 3-4 пъти дневно. Използува се за лекуване и на бронхит.
Объркват се добре 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица силна ракия и един ситно-счукан аспирин. Изяжда се сутрин, на гладно.
Една супена лъжица мед се обърква добре с половин супена лъжица сода бикарбонат и 2-3 супени лъжици слаба ракия. Взема се по 1 чаена лъжичка след ядене.
Една супена лъжица пчелен мед, 1 супена лъжица краве масло и половин чаена лъжичка сода бикарбонат се объркват много добре. Яде се по 1 супена лъжица сутрин на гладно. Действува смекчаващо и отхрачващо.
Много добре се объркват 3 супени лъжици пача мас и 3 пакетчета ванилия. Яде се по 1 супена лъжица сутрин на гладно.
Една супена лъжица мед, една супена лъжица краве масло и един жълтък от прясно снесено яйце на здрава кокошка се объркват добре. Яде се сутрин на гладно до преставане на кашлицата. Действува омекчително и отхрачващо.
20 изсушени листа от индрише се смилат на прах и се объркват добре с 200 г пчелен мед. Яде се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.
250 г обелени тиквени семки се смилат на машинка за орехи. 250 г суров ориз също се смила на прах. Семките и оризът се объркват добре с 250 г пчелен мед и 250 г краве масло. Яде се по една супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.
Две големи небелени глави кромид лук се пекат до омекване във фурна. След това се обелват и смачкват добре. Смесват се с половин пакетче краве масло и 3 супени лъжици мед. От получената смес се взема на гладно 3 пъти на ден по 1-2 чаени лъжички.
Поставят се в съд и се пекат, докато омекнат, 6-7 стръка праз лук, нарязани на парчета по 3-4 см дължина. След опичането им сокът се изстисква през марля и се смесва с равно количество запарка от лайка и още толкова пчелен мед. От получената смес се взема на гладно 3 пъти на ден по една чаена лъжичка.
Половин кг ситно нарязан кромид лук и 500 г захар се варят на бавен огън в 500 мл вода, докато се получи еднородна смес. Прибавя се и 500 г пчелен мед. Всичко се обърква добре. От сместа се взема 1 супена лъжица 3 пъти на ден, половин час преди хранене.
Стопява се една кутия с обикновен локум. Към сместа се прибавят 15 ситно нарязани листа от индрише. Яде се по една супена лъжица 3 пъти на ден половин час преди хранене.
Лекарството действува добре и при сърдечна слабост.
Изцежда се сокът на една средно голяма глава кромид лук и се обърква добре в една чаена чаша пчелен мед. Яде се по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.
Около 100 грама букови жълъди се изпичат добре. Ядките им се смилат на прах, който се обърква добре с 200 г пчелен мед. От сместа се взема по една супена лъжица 3 пъти дневно след ядене.
Смесват се добре 1 супена лъжица добре премита свинска мас; 1 супена лъжица синапено брашно; 1 супена лъжица пчелен мед; един смлян с кората лимон; 1 супена лъжица ръжено кафе; 1 супена лъжица стрито на прах сухо индрише (може и пресни, ситно нарязани млади листа); една глава добре счукан кромид лук.
Яде се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди хранене, докато сместа свърши.
Объркват се добре едно бурканче от конфитюр, пълно с пчелен мед, с една кафена чашка синапено брашно. Взема се по една супена лъжица няколко пъти на ден след ядене.
Една кафена чашка прясно мляко и една и половина кафена лъжичка свинска мас се подваряват. След като се поохлади, сместа се изпива на гладно на един път. Повтаря се няколко дена.
При остра и суха продължителна кашлица много ефикасно действува вдишването дима на царевичен кочан. Действието се повтаря няколко пъти.
Всяка сутрин и вечер с дима на бучка чер тамян се опушва памук, който се поставя на гърдите на кашлящия. Процедурата се повтаря до пъпното изчезване на кашлицата. Лечението е особено ефикасно при малки деца.
Да се вдишва парата на вряща вода, в която е сложена разрязана на четири парчета глава кромид лук. Добре е да се яде варен или печен лук, който действува противовъзпалително и отхрачващо при кашлица.
Да се правят инхалации от шипка, мента, мед и сода бикарбонат.
Две шепи ечемик се варят в 1 л вода 20 мин. Вдишва се парата от врящата вода. Прецедената отвара се пие вместо вода, а с топлия, варен ечемик се нравят лапи върху гърдите на кашлящия. Прави се 5 пъти през вечер.