Продукти:
800 г тиквички (картофи) или 400 г тиквички и 400 г картофи
2 бр. моркови
1/2 глава целина
2 връзки зелен лук
2-3 стръка пресен чесън
4-5 бр. домати
1 с.л. брашно
15-20 бр. маслини
1 дафинов лист
по 1/2 връзка магданоз и копър
1 бр. лимон
1/2 ч.ч. олио
черен пипер, сол
Приготвяне:
Морковите и целината се нарязват на ситно (или настъргват на едро ренде) и се задушават до омекване с щипка сол и 2 с.л. олио, като по време на задушаването се добавят 2-3 с.л. топла вода. Тиквичките се остъргват, нарязват се на кръгчета и се посоляват, след което се нареждат керемидообразно в намазана с олио тава (аз наредих кръгче тиквичка, кръгче картоф и т.н.). Поръсват се с черен пипер. Прибавят се парченца дафинов лист и почистените от костилките маслини. Върху тях се слагат задушените корени, смесени със ситно нарязаните лук, магданоз и копър. Покриват се с филийки от доматите и лимона, посоляват се и се заливат с останалото олио. Ястието се слага за 15 минути в гореща фурна, след което се залива с 1/2 ч.ч. гореща вода и се пече още 15 минути (ако се готви с картофи или смесено, времето се удължава). Брашното се размива в малко студена вода, разрежда се с течност от ястието до 1 ч.ч. и се прибавя. Пече се още 5-6 минути.
Продукти:
800 г тиквички (картофи) или 400 г тиквички и 400 г картофи
2 бр. моркови
1/2 глава целина
2 връзки зелен лук
2-3 стръка пресен чесън
4-5 бр. домати
1 с.л. брашно
15-20 бр. маслини
1 дафинов лист
по 1/2 връзка магданоз и копър
1 бр. лимон
1/2 ч.ч. олио
черен пипер, сол
Приготвяне:
Морковите и целината се нарязват на ситно (или настъргват на едро ренде) и се задушават до омекване с щипка сол и 2 с.л. олио, като по време на задушаването се добавят 2-3 с.л. топла вода. Тиквичките се остъргват, нарязват се на кръгчета и се посоляват, след което се нареждат керемидообразно в намазана с олио тава (аз наредих кръгче тиквичка, кръгче картоф и т.н.). Поръсват се с черен пипер. Прибавят се парченца дафинов лист и почистените от костилките маслини. Върху тях се слагат задушените корени, смесени със ситно нарязаните лук, магданоз и копър. Покриват се с филийки от доматите и лимона, посоляват се и се заливат с останалото олио. Ястието се слага за 15 минути в гореща фурна, след което се залива с 1/2 ч.ч. гореща вода и се пече още 15 минути (ако се готви с картофи или смесено, времето се удължава). Брашното се размива в малко студена вода, разрежда се с течност от ястието до 1 ч.ч. и се прибавя. Пече се още 5-6 минути.