Лазаня със сос Болонезе и Бешамел
За сос болонезе:
500 г кайма смес
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 кг настъргани домати (или настъргани домати и доматена паста)
150 мл червено вино
по 1 щипка мащерка, босилек, сол, черен пипер
зехтин за запържване (около 1-2 с.л.)
За сос Бешамел:
60 г масло
2 ч.ч. пресято брашно
1 л прясно мляко
щипка сол, щипка черен пипер
Други:
500 г кори за лазаня без варене
250 г гъби
настъргано сирене Пармезан за поръсване (около 100 г)
зехтин за намазване на тавичката
Сос Болонезе : нарязваме лука и чесъна на дребно и ги запържваме в зехтин докато омекнат. Добавяме подправките, объркваме добре, за да пуснат ароматите си и добавяме каймата, като мачкаме упорито, за да не слепне. Пържим каймата около 10 минути при непрекъснато бъркане. Когато остане на мазнина, добавяме червеното вино, варим на силен огън до изпаряване на половината вино (около 5-7 минути), добавяме доматите и оставяме соса да къкри на умерен огън около 20-25 минути.
През това време приготвяме сос Бешамел: разтопяваме маслото, добавяме брашното и млякото, като редуваме и непрекъснато бъркаме, ако се наложи може да се използва и пасатор, за да не се получат топченца в соса. Посоляваме със солта и черния пипер. Махаме от котлона, когато получим желаната гъстота.
Нарязваме г ъбите на филийки . Намазваме по-голяма тавичка със зехтин. Преди да положим първия пласт кори, сипваме щедро 3-4 с.л. сос Бешамел и разнасяме по дъното да го покрие. Подреждаме корите плътно една до друга, дори е желателно леко да се застъпят. Всеки пласт кори покриваме както следва: бешамел (размазваме хубаво), гъби на филийки, Болонезе, настърган пармезан. И така редуваме кори и сосове, докато не дойде и последният ред кори. Тях покриваме с щедър слой бешамел и много пармезан. Печем в предварително загрята фурна на 180 С с обдухване (и 200 С на горен и долен реотан) около 50 минути или до апетитно златисто покритие.
Лазанята се сервира с лека свежа салата и виното, което е използвано за соса Болонезе.