1 чаша олио
1 1/2 чаши брашно
2 1/2 чаша ситно нарязан лук
1/4 чаша счукан чесън, около 12 скилидки
10 чаши рибен бульон или бульон от скариди
2 дафинови листа
1 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
3/4 ч.л. лют червен пипер
2 ч.л. нарязани пресни листенца мащерка
1 1/2 с.л. сол
3 картофа или друг грудков зеленчук, обелени и нарязани на парчета
1 кг. средни по големина скариди, обелени и почистени от жилките
1/4 чаша нарязан зелен лук, само зелената част
2 с.л. накълцан пресен магданоз
Сварен дългозърнест ориз – за поднасяне
Загрейте олиото в тиган с дебело дъно и щом се сгорещи, прибавете брашното. Бъркайте с тел, за да се смеси с мазнината, и продължете да запържвате при непрекъснато бъркане, докато се оформи гладка запръжка – около 10 минути. Трябва да изглежда леко по-тъмна на цвят от фъстъчено масло. Ако започне да покафенява прекалено бързо, намалете котлона.
Щом запръжката добие желания цвят, прибавете лука и го задушете до омекване, като бъркате от време на време – около 4-6 минути. Прибавете чесъна и задушете още 2 минути. Объркайте бульона в сместа, като го добавяте постепенно, и оставете соса да закъкри. Добавете дафиновия лист, черния пипер, лютия пипер, мащерката и 4 ч.л. от солта и намалете огъня, така че сосът да ври на съвсем бавен огън. Бъркайте периодично, докато брашненият вкус се махне – около 30-45 минути.
Прибавете картофите и продължете да варите ястието непокрито, бъркайки от време на време, докато картофите омекнат много добре, а сосът се сгъсти – още 30-40 минути. Добавете малко вода или пилешки бульон, за да разредите соса, ако се сгъсти прекалено. Трябва да е гъст и богат на вкус, но да не прилича на пюре.
Объркайте скаридите с останалата половин ч.л. сол. Разбъркайте скаридите, зеления лук и магданоза в яхнията и продължете да варите, докато омекнат скаридите – 3-4 минути. Извадете дафиновия лист и подправете на вкус, ако е необходимо. Поднесете в затоплени купички, върху плато от сварен горещ ориз
1 чаша олио
1 1/2 чаши брашно
2 1/2 чаша ситно нарязан лук
1/4 чаша счукан чесън, около 12 скилидки
10 чаши рибен бульон или бульон от скариди
2 дафинови листа
1 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
3/4 ч.л. лют червен пипер
2 ч.л. нарязани пресни листенца мащерка
1 1/2 с.л. сол
3 картофа или друг грудков зеленчук, обелени и нарязани на парчета
1 кг. средни по големина скариди, обелени и почистени от жилките
1/4 чаша нарязан зелен лук, само зелената част
2 с.л. накълцан пресен магданоз
Сварен дългозърнест ориз – за поднасяне
Загрейте олиото в тиган с дебело дъно и щом се сгорещи, прибавете брашното. Бъркайте с тел, за да се смеси с мазнината, и продължете да запържвате при непрекъснато бъркане, докато се оформи гладка запръжка – около 10 минути. Трябва да изглежда леко по-тъмна на цвят от фъстъчено масло. Ако започне да покафенява прекалено бързо, намалете котлона.
Щом запръжката добие желания цвят, прибавете лука и го задушете до омекване, като бъркате от време на време – около 4-6 минути. Прибавете чесъна и задушете още 2 минути. Объркайте бульона в сместа, като го добавяте постепенно, и оставете соса да закъкри. Добавете дафиновия лист, черния пипер, лютия пипер, мащерката и 4 ч.л. от солта и намалете огъня, така че сосът да ври на съвсем бавен огън. Бъркайте периодично, докато брашненият вкус се махне – около 30-45 минути.
Прибавете картофите и продължете да варите ястието непокрито, бъркайки от време на време, докато картофите омекнат много добре, а сосът се сгъсти – още 30-40 минути. Добавете малко вода или пилешки бульон, за да разредите соса, ако се сгъсти прекалено. Трябва да е гъст и богат на вкус, но да не прилича на пюре.
Объркайте скаридите с останалата половин ч.л. сол. Разбъркайте скаридите, зеления лук и магданоза в яхнията и продължете да варите, докато омекнат скаридите – 3-4 минути. Извадете дафиновия лист и подправете на вкус, ако е необходимо. Поднесете в затоплени купички, върху плато от сварен горещ ориз