1 малко прасенце (около 10 кг)
1 лимон
1 гл. лук
1/2 кг. ориз
125 гр. масло
червен пипер
черен пипер
100 гр. стафиди
100 гр. гъби
връзка магданоз
2 къб. пилешки бульон
2 къб. телешки бульон
1 ч.ч. червено вино
Плънка
Разтопете половината масло в голям тиган. Запържете ситно нарязания лук в него, докато омекне. Добавете ориза. Сложете стафидите, нарязаните гъби и магданоз.
В 1/2 л. вряща вода разтворете пилешкия бульон. След като ориза се запържи, добавете към него бульона. Оставете да ври 10-15 мин.
Приготвяне
Добре почистеното и измито прасенце, подсушете с кърпа. Натрийте го с 1/2 лимон и останалото масло. Поръсете го с черен и червен пипер.
С готовата плънка напълнете прасенцето и зашийте отвора с игла и здрав конец. Оставете крайщата да се виждат, за да ви е по лесно после да махнете конеца.
Вземете дълбока тава. Сложете на дъното кръстосани лозови пръчки. Сложете от горе прасенцето. Сипете в тавата разтворения в 1 л. телешки бульон. Сложете да се пече на умерена фурна, като на всеки 20-30 мин, поливайте прасенцето с бульона от тавата.
Когато прасенцето е готово, изсипете соса от тавата в дълбок тиган. Добавете сока на другата половина от лимона и 1 ч.ч. червено вино. Варете 5 мин.
С така приготвения сос полейте нарязаното месо при сервирането.
1 малко прасенце (около 10 кг)
1 лимон
1 гл. лук
1/2 кг. ориз
125 гр. масло
червен пипер
черен пипер
100 гр. стафиди
100 гр. гъби
връзка магданоз
2 къб. пилешки бульон
2 къб. телешки бульон
1 ч.ч. червено вино
Плънка
Разтопете половината масло в голям тиган. Запържете ситно нарязания лук в него, докато омекне. Добавете ориза. Сложете стафидите, нарязаните гъби и магданоз.
В 1/2 л. вряща вода разтворете пилешкия бульон. След като ориза се запържи, добавете към него бульона. Оставете да ври 10-15 мин.
Приготвяне
Добре почистеното и измито прасенце, подсушете с кърпа. Натрийте го с 1/2 лимон и останалото масло. Поръсете го с черен и червен пипер.
С готовата плънка напълнете прасенцето и зашийте отвора с игла и здрав конец. Оставете крайщата да се виждат, за да ви е по лесно после да махнете конеца.
Вземете дълбока тава. Сложете на дъното кръстосани лозови пръчки. Сложете от горе прасенцето. Сипете в тавата разтворения в 1 л. телешки бульон. Сложете да се пече на умерена фурна, като на всеки 20-30 мин, поливайте прасенцето с бульона от тавата.
Когато прасенцето е готово, изсипете соса от тавата в дълбок тиган. Добавете сока на другата половина от лимона и 1 ч.ч. червено вино. Варете 5 мин.
С така приготвения сос полейте нарязаното месо при сервирането.