http://www.flickr.com/photos/stevensnodgrass/4621663217/%22%3ESteve%20Snodgrass%3C/a%3E" target="_blank"> "
Начин на приготвяне
- Измиваме ориза с пръсти под студена течаща вода, няколко пъти за няколко минути, след което го изсипваме в 750 мл. студена вода.
- След като заври, намаляваме котлона до край, и варим 15 минути, без да отваряме капака. Когато минат 15 минути, отстраняваме ориза от котлона и го оставяме да почине без да отхлупваме.
- Меджувременно в малка купа сипваме японския оцет, захарта и солта. Затопляме сместа за 30 секунди в микровълнова, колкото да се разтвори захарта. Оставяме ориза да се охлади леко, след което внимателно, върху дървена лъжица, сипваме оцетната смес. Разбъркваме добре, без да мачкаме ориза.
- Краставицата и авокадото нарязваме на ивици, за да не потъмнее авокадото. След като го нарежем, изстискваме малко лимон върху него. Рогозката за навиване увиваме във фолио.
- Приготвяме всички продукти, разпределяме рибите, сипваме малко соев сос в купичка, малко "Уасаби" и разстиламе листата "Нори". В купа с вода намокряме ръцете си и взимаме малко от ориза.
- Разстиламе леко с пръсти върху лист "Нори", като оставяме по 2 см. от двата края на листа.
- Подреждаме продукти по избор. Например парчета авокадо, сьомга, краставица и малко "Филаделфия". Захващаме с пръси продуктите в средата и започваме да навиваме на стегнато руло, като притискаме леко.
- Потапяме пръст в соевия сос и намазваме края на листото (частта без ориза), и навиваме докрай, като по този начин залепваме водораслото.
- Изваждаме изпод рогозката вече готовото руло, и го нарязваме на равни парчета. В зависимост от дебелината, се получават от 6 до 8 хапки.
- Правим рула до изчерпване на продуктите, като вариациите за пълнежа са според вкуса ни.
- За "Нигири" - мокрим ръцете си с вода и взимаме малка топка ориз, като притискайки с показалеца и средният пръст, правим малко правоъгълниче. Намазваме с фин слой "Уасаби" и залепваме отгоре парче риба - змиорка, сьомга или тон.
- За "Калифорния Рол" - разстиламе кора "Нори" и прилепваме ориза от край до край, след което го обръщаме върху рогозката и редим продуктите в средата, директно на водораслото, като намазваме с малко "Филаделфия", подреждаме авокадо, краставица, скарида или друга риба. След това навиваме и нарязваме по същия начин, като готовите ролца, и ги овалваме в сусам.
- Платото декорираме с различни парчета риба, сусам, или каквото ни е "под ръка".
- Вече готовото плато сервираме, като до всяка малка чинийка слагаме купичка с "Уасаби" и соев сос, а джинджифилът е задължителен след смяна на различната хапка - за да усетим най-добре вкуса на следващата.