Арменско ашуре
Ето ги и продуктите, които ще ви трябват:
500 гр. жито
150-200 гр. сурови белени бадеми
150-200гр. суров лешник
150-200гр. сурови орехи
100 гр. стафиди
150 гр. сушени плодове (кайсии, сливи, фурми)
по 1 ч. л. настъргана лимонова и портокалова кора
1 бурканче сладко от зелени смокини
350 гр. захар
Житото се измива, залива се с 1 ½ л. вода и се вари (докато заври на силен огън,а после котлонът се намалява) около 1 час. След това изключваме котлона, тенджерата с житото се покрива с кърпа и се захлупва с капака. Отгоре отново се покрива с много плътна кърпа, за да може житото да се задуши. Така престоява около 2 часа. Когато се отвие, житото трява да е поело цялата вода.
Към житото отново добавяме вода,за да го покрие горе-долу два пръста. Включваме котлона на висока степен, а след като заври, температурата се намалява. Добавяме ядките, стафидите и сушените плодове, сладкото от смокини, корите от лимон и портокал,а най-накрая добавяме и захарта, като количеството може да варира, в зависимост от вкуса ви (м/у 300 и 400 гр.) по желание може да добавите и 1 с.л. розова вода,но аз не съм слагала и пак стана много вкусно.
Така сместта се вари още около 20 мин., като при нужда се добавя вода- сместта трябва да е по-течна и житото да е покрито около един пръст. След като минат 20 мин. разсипваме в купички или в общ съд (както ви харесва), като то все още е течно(това да не ви притеснява, то ще се сгъси като изстине); поръсваме с канела, настъргани орехи и пудра захар (по желание).
Сервира се охладено!
Арменско ашуре
Ето ги и продуктите, които ще ви трябват:
500 гр. жито
150-200 гр. сурови белени бадеми
150-200гр. суров лешник
150-200гр. сурови орехи
100 гр. стафиди
150 гр. сушени плодове (кайсии, сливи, фурми)
по 1 ч. л. настъргана лимонова и портокалова кора
1 бурканче сладко от зелени смокини
350 гр. захар
Житото се измива, залива се с 1 ½ л. вода и се вари (докато заври на силен огън,а после котлонът се намалява) около 1 час. След това изключваме котлона, тенджерата с житото се покрива с кърпа и се захлупва с капака. Отгоре отново се покрива с много плътна кърпа, за да може житото да се задуши. Така престоява около 2 часа. Когато се отвие, житото трява да е поело цялата вода.
Към житото отново добавяме вода,за да го покрие горе-долу два пръста. Включваме котлона на висока степен, а след като заври, температурата се намалява. Добавяме ядките, стафидите и сушените плодове, сладкото от смокини, корите от лимон и портокал,а най-накрая добавяме и захарта, като количеството може да варира, в зависимост от вкуса ви (м/у 300 и 400 гр.) по желание може да добавите и 1 с.л. розова вода,но аз не съм слагала и пак стана много вкусно.
Така сместта се вари още около 20 мин., като при нужда се добавя вода- сместта трябва да е по-течна и житото да е покрито около един пръст. След като минат 20 мин. разсипваме в купички или в общ съд (както ви харесва), като то все още е течно(това да не ви притеснява, то ще се сгъси като изстине); поръсваме с канела, настъргани орехи и пудра захар (по желание).
Сервира се охладено!