Ястията, приготвени на сач са наистина предизвикателства за ценителите на добрата кухня. Сачът е глинена плоча, върху която се пържат продукти, в повечето случай без мазнина. Когато се приготвя сач е добре да се използва всякакъв вид месо- свинско, телешко, пилешко, както и зеленчуци. Гъбите също добиват великолепен вкус, върху глинената плоча.
В българската национална кухня, най-предпочитаната рецепта е тази за родопския сач. Приготвя се с повече месо.
Необходими продукти: 2-3 килограма месо, различно, 500 г. гъби, 400 г. чушки- зелени и червени, 350 г. лук, 2-3 домата, подправки според вкуса.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета или се оставя на пържоли. Плочата се загрява върху слаб огън и се слага месото. Пържи се до златисто, добавят се лукът и чушките, нарязани на едро, гъбите също.
Ястието хубаво се разбърква и се пържи до готовност на всички продукти. Поръсва се с избрани подправки според вкуса.