Необходими продукти: 1 кг зелени смокини 1 голяма сладка ябълка 150 гр стафиди 200 гр захар 2 глави кромид лук 150 мл бял винен оцет 1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил 1/2 чаена лъжичка смлян кориандър 1/3 чаена лъжичка сол щипка канела Плодовете се почистват и се измиват много добре. Смокините се нарязват на четвъртинки, ябълките на малки кубчета, а лукът на ситно. Всички съставки се слагат в дълбока тенджера, изчакват се да заврят и огънят се намалява. Сместа се вари на слаб огън около 1 час, като от време на време се разбърква с дървена лопатка, без да се смачкат смокините. Готовата подправка трябва да има гъстота на конфитюр. Насипва се в чисти сухи бурканчета, които се затварят плътно и се съхраняват на хладно.
|