Постни зелеви сърми и пълнени сухи чушки
Продукти:
12 зелеви листа
12 сухи чушки
1 ч.ч. ориз
1 гл. лук
2 с.л. стафиди (по желание)
100 мл. олио
1 с.л. червен пипер
черен пипер
джоджен
Начин на приготвяне:
Слагаме чушките в дълбока чинбия и ги заливаме с вряща вода. Оставаме ги да омекнат. В купичка заливаме с вряща вода и стафидите. Нарязваме лука на дребно. В тиган загряваме олиото. Запържваме в него лука докато порозовее. Добавяме измития и почистен ориз. Разпържваме няколко минути. Добавяме червения пипер, разбъркваме и веднага доливаме 2 ч.ч. вода. Намаляваме котлона и оставяме да къкри. Добавяме стафидите и подправките. Варим докато ориза поеме всичката вода.
С тази смес пълним чушките и завиваме сърмичките.
В тенджера редим четири чушки на кръст, а между тях слагаме по една сърма. Така редим и останалите. Прибавяме 1 ч.ч. вода и слагаме на котлона да се вари на слаб огън. Варим около 20 мин, докато водата се изпари като внимаваме да не загори.
Сваляме от котлона и оставаме да се охлади. Взимаме една чиния, слагаме я върху сърмите, и обръщаме тенджерата, върху чинията. Внимаваме ако е останал сок да не се полеем.
Постни зелеви сърми и пълнени сухи чушки
Продукти:
12 зелеви листа
12 сухи чушки
1 ч.ч. ориз
1 гл. лук
2 с.л. стафиди (по желание)
100 мл. олио
1 с.л. червен пипер
черен пипер
джоджен
Начин на приготвяне:
Слагаме чушките в дълбока чинбия и ги заливаме с вряща вода. Оставаме ги да омекнат. В купичка заливаме с вряща вода и стафидите. Нарязваме лука на дребно. В тиган загряваме олиото. Запържваме в него лука докато порозовее. Добавяме измития и почистен ориз. Разпържваме няколко минути. Добавяме червения пипер, разбъркваме и веднага доливаме 2 ч.ч. вода. Намаляваме котлона и оставяме да къкри. Добавяме стафидите и подправките. Варим докато ориза поеме всичката вода.
С тази смес пълним чушките и завиваме сърмичките.
В тенджера редим четири чушки на кръст, а между тях слагаме по една сърма. Така редим и останалите. Прибавяме 1 ч.ч. вода и слагаме на котлона да се вари на слаб огън. Варим около 20 мин, докато водата се изпари като внимаваме да не загори.
Сваляме от котлона и оставаме да се охлади. Взимаме една чиния, слагаме я върху сърмите, и обръщаме тенджерата, върху чинията. Внимаваме ако е останал сок да не се полеем.