Заешки филета със сос от манатарки
Продукти:
2 с.л. магданозено песто
или връзка магданоз с 2 скилидки чесън и лъжица зехтин
50 мл коняк или ром
1-2 с. л. (20 мл) лимонов сок
2-3 с. л. зехтин
сол на вкус
шепа сухи манатарки
шепа сушени домати
300 мл месен бульон
1 ч.л. царевично нишесте или брашно
Приготвяне:
• В купа се смесват заешките филета, магданозеното песто, конякът, лимоновият сок, зехтинът и солта.
• Покрива се и се поставя да се маринова в хладилник за 2-3 часа.
• Месото се изважда и без да се подсушава се поставя в сух, загрят тиган.
• Задушава се под капак 4-5 минути от всяка страна на среден огън.
• За да се провери дали е готово месото, то се набучва с дървено шишче (клечка за зъби) и ако тече бистър сок, то е готово.
• Междувременно гъбите се начупват, а доматите се нарязват на дребно.
• Гъбите и доматите се заливат с 50-60 мл топла вода.
• Готовите заешки филета се изваждат и се прехвърлят в чиния, като държат на топло.
• Останалата марината се изсипва в тиган.
• Прибавят се доматите, гъбите, водата от тях и бульонът.
• Сосът се кипва, а огънят се намалява на тих.
• Къкри 6-7 минути.
• Нишестето се размива с 1-2 с. л. вода.
• Изсипва се при соса.
• Сосът се оставя да поври 1-2 минути.
• Месото се залива с готовият сос.
• Заешки филета със сос от манатарки се поднасят с гарнитура по желание.
Заешки филета със сос от манатарки
Продукти:
2 с.л. магданозено песто
или връзка магданоз с 2 скилидки чесън и лъжица зехтин
50 мл коняк или ром
1-2 с. л. (20 мл) лимонов сок
2-3 с. л. зехтин
сол на вкус
шепа сухи манатарки
шепа сушени домати
300 мл месен бульон
1 ч.л. царевично нишесте или брашно
Приготвяне:
• В купа се смесват заешките филета, магданозеното песто, конякът, лимоновият сок, зехтинът и солта.
• Покрива се и се поставя да се маринова в хладилник за 2-3 часа.
• Месото се изважда и без да се подсушава се поставя в сух, загрят тиган.
• Задушава се под капак 4-5 минути от всяка страна на среден огън.
• За да се провери дали е готово месото, то се набучва с дървено шишче (клечка за зъби) и ако тече бистър сок, то е готово.
• Междувременно гъбите се начупват, а доматите се нарязват на дребно.
• Гъбите и доматите се заливат с 50-60 мл топла вода.
• Готовите заешки филета се изваждат и се прехвърлят в чиния, като държат на топло.
• Останалата марината се изсипва в тиган.
• Прибавят се доматите, гъбите, водата от тях и бульонът.
• Сосът се кипва, а огънят се намалява на тих.
• Къкри 6-7 минути.
• Нишестето се размива с 1-2 с. л. вода.
• Изсипва се при соса.
• Сосът се оставя да поври 1-2 минути.
• Месото се залива с готовият сос.
• Заешки филета със сос от манатарки се поднасят с гарнитура по желание.