Пилешки бутчета с портокалова марината
Порции:6
Продукти:
- 1 и 1/2 - 2 кг пилешки долни бутчета
МАРИНАТА сок от 1 портокал
настъргана кора от 1 портокал
сок от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
2 с. л. мед или кафява захар
2 ч. л. едро смлян бял и черен пипер
1 ч. л. люспи от червен пипер
2 ч. л. сусамовo олио
60 мл соев сос
60 мл херес, саке или сухо бяло вино
1/2 с. л. сух джиджифил
1 с. л. ситно нарязан чесън
Приготвяне:
• Парчетата пиле се измиват и се подсушават с кухненско руло.
• Леко се отделя кожичката от месото, без да се маха съвсем.
• Всички продукти за маринатата се поставят в голям плик и се раздрусват добре.
• Поставят се вътре бутчетата и се затваря плика.
• Пликът се обръща няколко пъти, за да може маринатата да покрие добре месото.
• Поставят се в купа или тава и се оставят да се мариноват от 2-4 часа (може и повече), като се обръщат няколко пъти по време на мариноването.
• Фурната се загрява до 220 С.
• В тава за печене се поставят бутчетата.
• Останалата марината се поставя в малка тенждера и се кипва за 10 минути, за да се сгъсти малко.
• Бутчетата се пекат за около 45-55 минути или до готовност.
• След 30 минути се събира образувалата се мазнина и сок и се излива, за да може да се запича пилето, а не да плува в мазнина.
• Последните 15 минути от запичането се намазват с марината около 2-3 пъти.
• Ако месото почне бързо да се зачервява се намаля температурата на фурната.
• Пилешките бутчета с портокалова марината се поднасят с ориз и салата.
Бележки:
* Рецептата е за 6 порции.
** Сочно и ароматно пиле от Сечуанска (Sichuan) кухня. Може да се приготви цяло пиле разделено на части, както и крилца, бутчета и т.н
Пилешки бутчета с портокалова марината
Порции:6
Продукти:
- 1 и 1/2 - 2 кг пилешки долни бутчета
МАРИНАТА сок от 1 портокал
настъргана кора от 1 портокал
сок от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
2 с. л. мед или кафява захар
2 ч. л. едро смлян бял и черен пипер
1 ч. л. люспи от червен пипер
2 ч. л. сусамовo олио
60 мл соев сос
60 мл херес, саке или сухо бяло вино
1/2 с. л. сух джиджифил
1 с. л. ситно нарязан чесън
Приготвяне:
• Парчетата пиле се измиват и се подсушават с кухненско руло.
• Леко се отделя кожичката от месото, без да се маха съвсем.
• Всички продукти за маринатата се поставят в голям плик и се раздрусват добре.
• Поставят се вътре бутчетата и се затваря плика.
• Пликът се обръща няколко пъти, за да може маринатата да покрие добре месото.
• Поставят се в купа или тава и се оставят да се мариноват от 2-4 часа (може и повече), като се обръщат няколко пъти по време на мариноването.
• Фурната се загрява до 220 С.
• В тава за печене се поставят бутчетата.
• Останалата марината се поставя в малка тенждера и се кипва за 10 минути, за да се сгъсти малко.
• Бутчетата се пекат за около 45-55 минути или до готовност.
• След 30 минути се събира образувалата се мазнина и сок и се излива, за да може да се запича пилето, а не да плува в мазнина.
• Последните 15 минути от запичането се намазват с марината около 2-3 пъти.
• Ако месото почне бързо да се зачервява се намаля температурата на фурната.
• Пилешките бутчета с портокалова марината се поднасят с ориз и салата.
Бележки:
* Рецептата е за 6 порции.
** Сочно и ароматно пиле от Сечуанска (Sichuan) кухня. Може да се приготви цяло пиле разделено на части, както и крилца, бутчета и т.н