Новини

Последни новини

Трамвай без релси тръгва в Китай

 Според китайската компания CRRC Zhuzhou Institute Co Ltd повечето по-малки градове не могат да си позволят изграждането на леки железопътни системи. Поради това компанията е изградила и демонстрира „първия безрелсов трамвай в света”. Съчлененото електрическо превозно средство се движи по асфалтирани пътища, като използва гумени гуми вместо стоманени колела. ART (Autonous Rail Rapid Transit) е с дължина около 9 метра, максимална скорост от 70 км/ч и обсег от 40 километра с едно зареждане на батериите. Трамваят може да превозва до 300 пътници в настоящата конфигурация с три вагона, като тази цифра може да бъде увеличена до 500 с добавянето на още няколко вагона. От снимките се вижда, че ART автоматично следва линии, боядисани на пътя, но CRRC заявява, че влакът е „оборудван със сензори, които могат да разберат размерите на пътищата и да планира своя маршрут”.Няма информация за наличието на системи за избягване на сблъсъка, а и изглежда, че има място за ватман, така че не е ясно колко е автономно превозното средство. Видео от Тук Компанията има планове за изграждането на 6.5-километров ART маршрут през центъра на град Джуджоу, който трябва да заработа през следващата година.

 Според китайската компания CRRC Zhuzhou Institute Co Ltd повечето по-малки градове не могат да си позволят изграждането на леки железопътни системи. Поради това компанията е изградила и демонстрира „първия безрелсов трамвай в света”. Съчлененото електрическо превозно средство се движи по асфалтирани пътища, като използва гумени гуми вместо стоманени колела.


ART (Autonous Rail Rapid Transit) е с дължина около 9 метра, максимална скорост от 70 км/ч и обсег от 40 километра с едно зареждане на батериите. Трамваят може да превозва до 300 пътници в настоящата конфигурация с три вагона, като тази цифра може да бъде увеличена до 500 с добавянето на още няколко вагона.


От снимките се вижда, че ART автоматично следва линии, боядисани на пътя, но CRRC заявява, че влакът е „оборудван със сензори, които могат да разберат размерите на пътищата и да планира своя маршрут”.Няма информация за наличието на системи за избягване на сблъсъка, а и изглежда, че има място за ватман, така че не е ясно колко е автономно превозното средство.

Видео от Тук

Компанията има планове за изграждането на 6.5-километров ART маршрут през центъра на град Джуджоу, който трябва да заработа през следващата година.

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Източник...


Етикети:Без
0 коментара
Докладвайте Принтиране

Прочетете още:

Отбелязвания