Новини

Последни новини

Имунната система ни подслушва

Хората с нестабилно здраве имат и „болнав“ речник
Знаете ли, че ако се вслушате в сигналите на имунната си система, ще преодолеете бързо много проблеми не само на духа, но и на тялото си. Със сигурност от време на време водите разговори със себе си наум – с изрази от типа: „Какво лошо време, сигурно ще настина”, „Побърквам се от работа”, „Новият колега много ми лази по нервите” и т.н. Тези вътрешни монолози пък умело се „подслушват”! Това твърди и световноизвестният ендокринолог д-р Дийпак Чопра.

Всяка мисъл, дума и вътрешна представа влияе на нервната ни система посредством специфични молекули - посредници. Установено е, че не само мозъкът има специфични рецептори (взаимодействие „ключ-ключалка”) за тези невропептиди. Те се движат навсякъде в кръвопотока, попадайки във всички наши органи, тъй като в клетките на имунната система има рецептори за тези невропептиди.

♦ Нездравословен речник = болнави хора

Всяка вътрешна представа и дума се регистрират. Имунната си система наблюдава, слуша и чувства заедно с нас. Приема буквално всяко наше ежедневно изказване от типа: „Това ме побърква”, „Това ме съсипа”, „Скапан съм”, „Не издържам повече”. Посланието пък, което чрез невропептидите се предава на рецепторите на органите и на имунната система, е решаващо. Хората с нестабилно здраве имат и “болнав” речник, в който липсват думи като „здрав”, „енергичен”, „радост”, „щастие”.

♦ Мотивиращи монолози

Не използвайте пренебрежителни шеги или забележки по свой адрес, защото имунната ви система няма чувство за хумор! А резултатите могат да бъдат неприятни. Неправилното фокусиране може да доведе до безпомощност. Енергийният баланс отслабва, появяват се неприятни чувства, а това въздейства от своя страна на поведението и на околните.

♦ Обърнете внимание на:

Задайте си въпроса: „Как разговарям със себе си?”, „С какъв тон?”, „Какви думи използвам?”, „Какви вътрешни картини рисува моето въображение?”. Концентрирайте мисловната си енергия върху това, което искате, а не върху това, което НЕ искате! И резултатът няма да закъснее. Ще изпитвате повече радост от себе си и от обкръжението си. Ще станете и по-самоуверени!

Източник...


Етикети: дами
0 коментара
Докладвайте Принтиране

Прочетете още:

Отбелязвания